V Nové Roli má letos začít výstavba cyklostezky do Jimlíkova

26. leden 2017

Město Nová Role chce letos začít stavět cyklostezku do Jimlíkova, která povede paralelně podél silnice. Na výstavbu cyklostezky asi za deset milionů korun přislíbilo Nové Roli dotaci partnerské město Aue ze sousedního Saska.

Měla by tak vzniknout další část takzvané Karlovy stezky. Její první etapa propojila právě Aue přes Nejdek a Novou Roli s Karlovými Vary.

„Věříme tomu, že 1. května začneme. Do té doby, protože je vegetační klid, tak budeme kácet stromy a připravovat povrch k tomu, aby se prvního května začalo s výstavbou cyklostezky. Hotoví musíme být nejdéle do konce října, protože musíme do konce kalendářního roku vyúčtovat všechny faktury směrem k saskému partnerovi," říká starostka Jitka Pokorná.

Čtěte také

Jako velkou zajímavost vnímají němečtí partneři v Nové Roli zejména takzvanou Porcelánovou zastávku. Volně přístupné návštěvnické centrum porcelánky Thun 1974 bylo otevřeno v prosinci roku 2015. Návštěvníci si tam mohou prohlédnout tradiční i moderní porcelánové výrobky nebo postup a technologii jejich výroby.

Vybudování cyklostezky bude jedním z velkých letošních stavebních projektů ve městě. Novou stezku mezi Jimlíkovem a Novou Rolí budou moci kromě cyklistů využít i pěší, kteří nyní musí chodit po silnici. V Jimlíkově se cyklostezka napojí na stezku do Chodova a Lokte.

Původní Karlova stezka je 60 kilometrů dlouhá a její hlavní trasa vede ze saského města Aue přes Nejdek a Novou Roli do Karlových Varů. Výstavba stezky asi za 57 milionů korun byla dokončena koncem roku 2014.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio