V nemocnicích v Karlovarském kraji začínají chybět lůžka intenzivní péče pro pacienty s koronavirem

2. listopad 2020 10:15

Nemocnicím v Karlovarském kraji ubývají lůžka intenzivní péče pro covid pozitivní pacienty. V Sokolově je například volné jen jedno. Zařízení se snaží kapacity navýšit, chybí jim ale personál.

Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z 29. října je na odděleních intenzivní péče v nemocnicích v kraji 11,8 procenta volných lůžek, nejméně ze všech krajů. ÚZIS uvádí, že z celkových 76 lůžek má JIP je nyní k dispozici pouze devět.

V karlovarském a chebském zařízení je kapacita plná z 80 procent. Jak potvrdil mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Vladislav Podracký, počet lůžek je možné navýšit, ale chybí odborný personál.  „Pokud se nám přihlásí dostatek třeba i bývalých sester, které dělaly na jednotkách intenzivní péče a mají zkušenost s touto technologií, tak pak je samozřejmě možné, že po velmi rychlém zaškolení budeme schopni postavit i další lůžka. S naším stávajícím personálem jsou ty kapacity velmi omezené. Řekněme, že můžeme přidat dvě až tři další lůžka, ale už to opravdu není v řádu desítek.“

Nemocnicím se hlásí desítky dobrovolníků. Většinou jde ale o zájemce, kteří nemají zdravotnické vzdělání, a to je problém. „Hlásí se nám spousta lidí, kteří například dnes mají čas, protože pracovali v zavřených restauracích, hotelech. Jsou to bohužel lidé, kteří nejsou v nemocnici často využitelní. Chtěli bychom apelovat hlavně na ty, kteří mají zdravotnické vzdělání,“ dodal Podracký.

V podobné situaci je také nemocnice Sokolov. Ta se snaží uvolňovat další lůžka pro covid pozitivní pacienty, která jsou určená lidem s lehčím průběhem nemoci. V současné době má zařízení téměř 70 takových míst. Jak potvrdila mluvčí Markéta Singerová s dalšími volnými lůžky je ale zapotřebí víc zdravotnického personálu a ten nemocnice nemá. Co se týče lůžek intenzivní péče, která jsou vyhrazená pro pacienty s koronavirem, z celkových šesti má sokolovská nemocnice volné jen jedno.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ÚZIS
Spustit audio