V Nemocnici Sokolov se až čtyřnásobně zvýšil odběr kyslíku

18. únor 2021 15:35

Sokolovské nemocnici narůstá spotřeba kyslíku. Zatímco před pandemií koronaviru ho cisterny doplňovaly do zásobníků jednou za dva měsíce, teď musí jezdit i dvakrát do měsíce.

Spotřeba kyslíku v sokolovské nemocnici narostla zhruba čtyřikrát. Souvisí to s vysokým počtem covid pozitivních pacientů, kteří nutně kyslík potřebují. Lůžka jsou totiž prakticky neustále obsazená. „To co se nám podaří uvolnit, to se nám okamžitě zaplní. Máme v podstatě plný stav pacientů na postelích, který jsme schopni zvládnout v rámci personálu, který máme,“ uvedl ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl.

Cisterny zásobují nemocnici v Sokolově čtyřikrát častěji než před pandemií

„Za normálního stavu doplňujeme kyslík jednou za dva měsíce. V současné době zásobujeme dvakrát měsíčně, je to nárůst asi 110 až 120 procent oproti běžnému závozu. Lahví, které běžně obměňujeme měsíčně, je kolem 40 až 45 kusů. Za leden jsme jich vyměnili 150,“ popsal situaci technický ředitel Nemocnice Sokolov Miloslav Pavelka

Rozvody kyslíku zatím nejsou ve všech pokojích. Nemocnice ale chystá úpravy. „Rozšířili jsme kapacity. Hlavní oddělení, kde se pečuje hlavně o ty covidové pacienty, jsme rozšířili tak, že dnes je ke každému lůžku zásuvka. Samozřejmě nejsou všude, například když vezmu gynekologii nebo dětské oddělení. Postupně ale zřejmě dojde k rozšíření ke všem lůžkům,“ dodal Pavelka.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio