V našem kraji žije i jedovatý rejsec, zjišťují návštěvníci karlovarského muzea

4. listopad 2019 08:30

Příroda kolem nás aneb ne všechno je vidět, tak se jmenuje výukový program v Muzeu Karlovy Vary, zaměřený na přírodu Karlovarského kraje. Nepředstavuje jen zajímavé a vzácné druhy rostlin a živočichů, jeho hlavním smyslem je představit přírodu v širších souvislostech.

„Výstaba ukazuje například, jak fungují původní přirozené ekosystémy a jak do nich zasahoval a zasahuje člověk. Představeny jsou i některá chráněná území nebo naopak invazní a nepůvodní druhy organismů,“ uvedl kurátor a průvodce muzea Jan Matějů.

Návštěvníci se seznamují s přírodou Krušných hor, Doupovských hor a Slavkovského lesa nejen prostřednictvím fotografií, ale také díky maketám a modelům zvířat i nahrávkám jejich zvuků. Školáci navíc vyplňují pracovní listy a dostanou krabice, ve kterých určují živé i neživé přírodniny.

K zajímavostem prohlídky patří výsuvné šuplíky s různými exponáty. Mohou si třeba zkusit pohladit srst ježka. „Máme tady také zajímavost – rejsce vodního. Jako jediný savec je jedovatý,“ poznamenal Matějů. Prohlídky v Muzeu Karlovy Vary mohou také absolvovat školáci z celého kraje. 

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio