V Lokti oživují tradiční perníčky

19. listopad 2014

V Lokti na Sokolovsku oživují tradici s pečením perníčků. Původní obyvatelé je tady pekli od roku 1828 až do odsunu Němců po konci 2. světové války. Tehdejší pekaři perníčky vyváželi i do zahraničí. Lidé je budou moci ochutnat třeba na vánočních trzích na zdejším hradě.

K původním cukrovinkám se rozhodla vrátit Jitka Hlavsová. „Nápad je spojený s mou poutí do Santiaga de Compostela. V městečkách a vesnicích, kterými jsem projížděla, je jakákoli tradice samozřejmá. Tady u nás v Lokti s odsunem zanikly a mě napadlo na tuto tradici navázat, protože původní plakát s Loketským perníčkem jsme měli doma na zdi,“ vzpomíná na zrod myšlenky Hlavsová.

S přípravou těsta a balením hotových perníčků jí pomáhá celá rodina. „Každý musí přiložit ruku k dílu,“ směje se Jitka Hlavsová.

Perníčky jsou vhodné pro celiaky, kteří drží bezlepkovou dietu

Základní stavbou těsta jsou mandle, ořechy, třtinový cukr, vajíčka, koření a bezlepková mouka. „Ten původní perník byl z žitné mouky, kde je lepku málo. Mě napadlo nahradit ji úplně bezlepkovou moukou, protože lidí s touto dietou je stále víc,“ vysvětluje drobnou úpravu receptury Jitka Hlavsová.

Cukrovinku, tehdy Elbogener pumpernickel, původní obyvatelé v Lokti vyráběli od roku 1828. Jejich chuť nenechala chladné mlsouny ani z dalekého zahraničí. Loketský perník se tak vyvážel například do Ameriky.

Lidé je budou moci ochutnat třeba během vánočních trhů na hradě Loket 6. a 7. prosince. Případně jsou k dostání v Galerii Café na náměstí Tomáš Gariggua Masaryka.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio