V Lázních Kynžvart vykolejil ve stanici vlak. Několik set metrů před ním zastavilo Pendolino

22. červenec 2020 15:15

V Lázních Kynžvart dnes 22. července odpoledne vykolejil vlak RegioNova. Vlak projel návěstidlo a oba vozy se dostaly mimo koleje. Podle mluvčího záchranné služby Radka Hese bylo na místě sedm lehce zraněných. 

Zabezpečovací zařízení včas zastavilo na trati dopravu, informovala mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Doprava na hlavní trati Plzeň - Cheb je dočasně přerušena.

„Ve 14:52 osobní vlak Českých drah projel návěstidlo v poloze „Stůj“. Došlo k rozřezu výhybek a následnému vykolejení obou vozů řady 814,“ popsala nehodu Pistoriusová.

Tou dobou měl stanicí projíždět i vlak Pendolino. Zabezpečovací zařízení ale zafungovalo správně a Pendolino včas zastavilo. Podle informací Českého rozhlasu Karlovy Vary Pendolino zastavilo několik set metrů před RegioNovou.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala jelo ve vlaku pět cestujících. Mluvčí záchranné služby Radek Hes uvedl, že bylo lehce zraněno sedm lidí, pět cestujících a dva zaměstnanci. 93 cestujících z Pendolina bylo evakuováno a odvezeno autobusy.

Regionální vlakové spojení nahradily autobusy. Byly přistaveny v Mariánských Lázní v 16:00, uvedly České dráhy na webu.

Za poslední měsíc jde o druhou nehodu vlaku v kraji

Podle mluvčího Správy železnic Marka Illiaše vykolejení vlaku nyní vyšetřuje drážní inspekce. Potvrdil, že strojvedoucí vlaku RegioNova projel na červenou. Škody zatím nebyly vyčísleny, podle Illiaše budou až v řádech milionů.

Za poslední měsíc jde o druhou nehodu vlaku v Karlovarském kraji. Začátkem července se u obce Pernink na Karlovarsku čelně srazily dva osobní vlaky. Nehoda si vyžádala dva mrtvé a 24 zraněných. Jednou z obětí byl i německý státní příslušník.

Od začátku července se na českých železnicích stalo nejméně deset vážnějších incidentů. Vedle Perniku se vlaky střetly také u Českého Brodu, kde 14. července osobní vlak Českých drah narazil do stojícího nákladního expresu. Nehodu nepřežil strojvůdce, který zůstal zaklíněný v kabině, 35 cestujících bylo zraněných.

autor: nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary , iROZHLAS.cz
Spustit audio