V Kyselce vzpomínají na natáčení známého seriálu Já, Mattoni. Záběry tady vznikaly před pěti lety

16. srpen 2021 12:55

Jméno Heinricha Mattoniho je spojeno zejména s jeho úspěšným podnikáním při stáčení a prodeji minerální vody. Hlavní výrobní sídlo jeho firmy bylo v Kyselce u Karlových Varů. Právě proto se bývalé lázně objevily i v seriálu České televize Já Mattoni. Přímo v Kyselce se natáčelo v blízkosti lázeňského pavilonu, který ale svému původnímu účelu dávno neslouží.

Hala pro lázeňské pitné kúry se v 50. letech minulého století proměnila v útulný biograf. Kvůli přestavbě tak vypadala v seriálu trochu jinak než na historických fotografiích. „Oproti starým záběrům je tam řada věcí jinak. Budova byla stavebně zjednodušena už ve 20. letech, kdy z ní zmizely ozdoby, věžičky, velká prosklená kopule,“ přiblížil proměnu někdejší haly pro pitné kůry regionální badatel Ladislav Sýkora.

Dnes budova slouží jako společenský prostor. „Kromě klasického promítání se tady dějí i jiné věci. Například divadlo, koncerty, přednášky, konference. Pokud by měl někdo zájem se podívat do budovy, rád mu to umožním,“ řekl nezávislý starosta obce Aleš Labík.

Bývalá Trinkhalle byla v podstatě jedinou stavbou původní Mattoniho Kyselky, která se v televizním seriálu České televize nakonec objevila, i proto ji turisté rádi vyhledávají.   

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio