V Kyselce obnovují historickou lanovku k muzeu minerálních vod

25. říjen 2024 11:35

U muzea stáčírny minerálních vod v Kyselce u Karlových Varů probíhají stavební práce na obnově části historické lanové dráhy. Stavbaři tam vracejí původní vzhled pavilonu doktora Löschnera, a to včetně kopie původního vybavení lanové dráhy, která kdysi sloužila k přepravě lahví minerální vody Mattoni do centrálního skladu.

Vzhledem k tomu, že původní těleso lanovky se nedochovalo, současná správa muzea se rozhodla vytvořit jeho repliku podle dobových plánů a historických fotografií. Betonáři nyní pracují na pojezdové rampě, kterou později doplní replika přepravního vozíku.

Ředitel muzea Ladislav Adalbert Sýkora k tomu uvedl: „Realizujeme repliku původního pojezdu, který kdysi vedl k pavilonu Löschner. Lanovkou se svážela stočená produkce minerálních vod v lahvích do centrálního skladu. Do 31. října bychom měli mít hotovo.“

Skrytý odkaz pro další generace

Kromě samotného obnovení lanové dráhy projekt skrývá i jedno tajemství. Do betonového fundamentu tělesa lanovky byla umístěna časová „Jsou v ní uloženy dokumenty o Mattoni muzeu, obci Kyselka a poselství dalším generacím,“ dodal ředitel Mattoni muzea Ladislav Adalbert Sýkora.

Kompletace horní části bývalé lanovky bude dokončena na jaře příštího roku, a to při zahájení nové turistické sezóny. Tento projekt je dalším krokem k zachování historického dědictví a přiblížení atmosféry někdejší éry lázeňství v Kyselce současným návštěvníkům.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio