V Kraslicích rozšíří základnu dobrovolných hasičů v historickém areálu

Kraslice získaly dotaci z regionálního operačního programu. Díky finančnímu příspěvku rozšíří zázemí městské jednotky dobrovolných hasičů.

„Rozšiřujeme ještě jedno garážové stání pro naší techniku, kterou v současné době máme ještě umístěnou v pronajatých prostorách. Potřebujeme soustředit techniku na jedno místo, aby akceschopnost naší jednotky byla mnohem vyšší,“ potvrdil velitel jednotky dobrovolných hasičů v Kraslicích Martin Rosocha.

Nová rozměrná garáž vznikne rekonstrukcí prostor v části historické továrny Bohland a Fuchs na kraji města, kde dobrovolní hasiči sídlí v nových prostorách od roku 2018. Rozšíření garážového stání bude stát téměř 2 miliony korun, většinu nákladů pokryje dotace.

Příspěvek na stavební úpravy město získalo prostřednictvím MAS Sokolovsko. „Jsme rádi, že se nám podařilo z externích zdrojů zajistit financování obnovy alespoň části našeho rozsáhlého objektu. Nyní jsme ve fázi podpisu smlouvy s vítěznou firmou. Jakmile se s firmou domluvíme, tak cíl bude začít co nejdříve. Byli bychom rádi, kdyby práce byly hotové v létě, nejpozději do konce tohoto roku,“ říká nezávislý starosta Kraslic Jan Šimek.

Historický areál nalézá využití

Jak už bylo výše zmíněno, hasiči sídlí v historickém objektu významné továrny, která tehdy patřila největším regionálním výrobcům hudebních nástrojů. Na slavnou minulost dodnes upozorňuje i vzhled industriální budovy.

„Areál je zapsán jako kulturní památka. Budova vypovídá o bohatství firmy, která si dovolila takto významnou a poměrně vznešenou budou postavit. Na tehdejší dobu to bylo velmi zajímavé,“ uvedl místostarosta Filip Beneš za HLAS pro Kraslice.

„Postupně nalézá využití, i když je to velmi složité. Stále většina budov je prázdná, ale město kvituje aktivitu dobrovolných hasičů a všech lidí, kteří se zasluhují o to, aby vznikalo, nebo se rozšiřovalo zázemí sboru dobrovolných hasičů. Jsme rádi, že budova bude postupně nalézat svou funkci, kterou před lety ztratila,“ dodal Beneš.

Pro další prostory chce město najít i nové využití, aby mohla postupná obnova celého areálu pokračovat.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio