V kinech má dnes premiéru film o Josefu Váňovi

6. září 2012

Dnes bude mít v českých kinech premiéru časosběrný dokument o jezdci Josefu Váňovi. Snímek nazvaný jednoduše Váňa má podtitul Největší závod je život sám. Kvůli natáčení strávil filmový štáb s osminásobným vítězem Velké pardubické déle než jeden rok.

Film diváka zavede do zákulisí českých dostihů, chovatelství a tréninku koní. Do světa velkých peněz a obdivuhodných sportovních výkonů. Snímek sleduje Josefa Váňu při práci včetně neustálého cestování po Čechách i zahraničí. Film Váňa byl natočen pod režijním vedením Jakuba Wágnera, za kamerou stál Viktor Smutný.

Žokej Josef Váňa vyhrál Velkou pardubickou osmkrát jako jezdec a devětkrát jako trenér. Má za sebou nespočet zranění včetně zlomených žeber, pánve, zápěstí či utržené plíce. Jednou u něj dokonce nastala i klinická smrt, po resuscitaci lékaři ale už druhý den vylezl do sedla. Na svém kontě má desítky ocenění včetně sportovní osobnosti Karlovarského kraje. Z rukou prezidenta republiky obdržel také Medaili za zásluhy v oblasti sportu.

autor: zdt
Spustit audio