V Karlových Varech začíná výstava o lidových špercích, představí i legendární chebské knoflíky

30. srpen 2024 12:35

Legendární chebské knoflíky, svatební spony nebo typické loketské klenoty uvidí návštěvníci na výstavě Šperky a ozdoby v lidové kultuře v karlovarském muzeu. Vernisáž je v sobotu od 14:00. Doprovodí ji koncerty tří lidových kapel, aby bylo jasné, že expozice patří ke Karlovarskému folklornímu festivalu.

Zajímavostí jsou například ozdobné spony do vlasů. Na jedné z nich je kromě okrasných motivů vyryt i letopočet 1868. „Tento rok byl rokem takového boomu ozdob v lidovém oblečení a kultuře. A mosazné kovové spony byly nejen krásně zdobené, ale i dobře držely v načesaných vlasech,“ poznamenala ředitelka muzea a kurátorka výstavy Dominika Kožešníková. 

V muzeu zaujmou i podlouhlé obrazy svatebních průvodů s mnoha hosty a muzikanty. Sloužily nejen jako připomínky životní události, ale staly se z nich i suvenýry, které si z našeho regionu odváželi tehdejší turisté.

„Svatební obrazy se skládaly jako leporelo a byly dlouhé i několik metrů. Lázeňští hosté a turisté měli koncem devatenáctého století pocit, že mít něco z krojovaného prostředí je velmi cool. Začalo se vracet takové bažení po lidových krojích, které se pomalu, ale jistě začaly odkládat,“ upozornila ředitelka na pozapomenuté suvenýry v podobě obrazů.

Výstava Šperky a ozdoby v lidové kultuře v Muzeu Karlovy Vary potrvá do 15. září.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio