V Karlových Varech začíná mezinárodní festival o lidských právech Jeden svět

29. březen 2019 09:00

Dnes (29. března) v Karlových Varech začíná 21. ročník mezinárodního festivalu Jeden svět. Pod heslem „Bezpečná blízkost“ se zaměřuje na téma identity a hledání toho, co nás spojuje. 

„Dokumentární filmy přináší příběhy často ze vzdálených koutů světa, příběhy lidí, se kterými na první pohled nemáme nic společného. My ale chceme ukázat, že i vzdálené příběhy nám mohou být blízké, že se nás týkají a můžeme se z nich poučit nebo se s nimi ztotožnit,“ vysvětluje ředitel festivalu Ondřej Kamenický.  

„V karlovarském kině Drahomíra budeme promítat od 29. do 31. března třináct filmů. Festival doprovází koncerty a další akce. Například v neděli mají návštěvníci možnost přijít na Snídani s vůní dálek, kterou pořádáme ve spolupráci s Centrem pro podporu integrace cizinců. Lidé si mohou také přinést vlastní tričko, mikinu, tašku nebo cokoliv jiného a to si nechat potisknout logem festivalu Jeden svět. Máme také připravenou přednášku slavné cestovatelky a novinářky Markéty Kutilové, která proběhne v sobotu od třinácti hodin,“  poznamenala za organizátory Nikola Florianová ze společnosti Člověk v tísni. 

V pátek uvidí lidé v kině Drahomíra od 16 hodin íránský snímek Ženy s náušnicemi ze střelného prachu, od 18:00 hodin polský film Láska a prázdná slova a od 20 hodin finský Bohové z Molenbeeku. V doprovodném programu zahraje v Drahomíře ve 20 hodin kapela Colorband a v sobotu ve stejný čas Luko & hosté. Kompletní program je k dispozici na webových stránkách festivalu.

 

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio