V Karlových Varech začíná 44. ročník Tourfilmu

6. říjen 2011

V Karlových Varech dnes začíná 44. ročník mezinárodního festivalu filmů s turistickou tématikou Tourfilm. Letos nabídne rekordních 500 filmových snímků a 352 příspěvků na multimédiích ze 135 států světa. Součástí festivalu je i Tourregion Film, představující turistické regiony, města i jednotlivé atraktivity Česka. Tvůrci do něj letos přihlásili téměř 150 filmů a 66 multimédií. Hlavní hostem festivalu je švýcarský vzduchoplavec a dobrodruh Bertrand Piccard.

Piccard, který vytvořil světový rekord v nejdelším letu balónem v historii, vystoupí se svým vyprávěním ve Slavnostním sále Grandhotelu Pupp. Kromě toho jsou pro veřejnost připraveny projekce v sálech hotelu Thermal. Pro lepší orientaci a výběr rozčlenili organizátoři filmy do projekčních místností podle kontinentů.

Letošní cestovatelský festival je poprvé laděn tematicky a návštěvníkům nabídne atmosféru nejvyšších velehor světa - Himalájí. Do himalájského prostředí bude přeměněna třeba vstupní hala hotelu Thermal. Autorem výzdoby a celého pojetí je výtvarník a filmový tvůrce Michal Caban. Interiér bude zařízen nábytkem a dekoračními předměty z Himalájí, lidé budou moci posedět v tibetské čajovně, prohlédnout si buddhistický chrám a uvidí i vystoupení himalájských tanečnic.

Tourfilm je součástí Karlovarského týdne. Ten je zaměřený na propagaci lázní, které patří, podle ředitele státní agentury CzechTourism Rostislava Vondrušky, mezi nejdůležitější turistické produkty Česka. Karlovarský týden je jednou z aktivit, která má přilákat do českých lázní co nejvíce tuzemských turistů.

Již poosmé budou Karlovy Vary hostit také Lázeňský festival. Lázeňští odborníci i obchodníci z domova i zahraničí se sejdou v pátek na workshopu v karlovarském hotelu Richmond. V obchodním centru Varyáda se v sobotu představí lázeňská místa v České republice. Další program je připravený v Lokti. Pro veřejnost tady bude otevřeno sídlo věhlasného loketského lékaře Payerův dům.

autor: zdt
Spustit audio