V Karlových Varech začala výuka nového oboru Západočeské univerzity

1. říjen 2024 14:35

V Karlových Varech se rozbíhá nový vysokoškolský obor zaměřený na pohyb člověka, který otevřela Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Nový program s názvem kinantropologie - wellness specialista zahájil výuku pro prvních 22 studentů, kteří se budou věnovat především lázeňství a zdravému pohybu člověka.

Bakalářský obor byl vytvořen ve spolupráci univerzity s městem Karlovy Vary a Karlovarským krajem. Výuka probíhá v nově zrekonstruované budově bývalé základní školy na nábřeží Jana Palacha. Obor je zaměřen na praktické uplatnění absolventů především v oblasti lázeňství, které je pro Karlovarský kraj klíčové.

Studenti se budou učit základní biomedicínské disciplíny, jako je anatomie a fyziologie, a budou se zaměřovat na pochopení pohybového aparátu člověka. „Profesní obor kinantropologie je prakticky zaměřený. Studenti se seznámí se základními biomedicínskými disciplínami. Praxi budou absolvovat v karlovarských lázeňských domech,“ řekl děkan pedagogické fakulty ZČU Pavel Mentlík.

Přípravy trvaly několik let

Na otevření tohoto programu se pracovalo několik let. Město Karlovy Vary jednalo se ZČU a krajem od roku 2020. Opravy prostor ve čtvrtém patře bývalé školy stály město přibližně čtyři miliony korun. Další rekonstrukce budovy jsou naplánovány na příští rok a zahrnují investice ve výši 15 milionů korun, kdy se plánuje přestěhování soukromé střední školy Trivis do nižších pater budovy.

Kraj přispěje na provozní náklady spojené s výukou tohoto oboru, a to částkou do dvou milionů korun ročně. Univerzita budovu získala od města bezplatně a pedagogické pracovníky zajistila z vlastních zdrojů. Významnou součástí výuky budou i odborníci z lázeňského průmyslu přímo z regionu.

Ačkoli obor získal akreditaci teprve koncem června a přijímací řízení bylo vyhlášeno později než obvykle, univerzitu překvapil zájem. Do programu se přihlásilo celkem 42 uchazečů. Nakonec bylo přijato 22 studentů, z nichž dvě třetiny pochází přímo z Karlovarského kraje.

Spustit audio