V Karlových Varech vznikla petice k přejmenování Moskevské ulice na Havlovu

23. prosinec 2011

V Karlových Varech vznikla petice, která má zjistit názor veřejnosti na přejmenování Moskevské ulice na ulici Prezidenta Václava Havla. Organizátorem akce je zastupitel Jiří Kotek, který se v listopadu 1989 angažoval jako aktivista a mluvčí karlovarského Občanského fóra. Po sebrání dostatečného počtu podpisů bude petice předána magistrátu a zastupitelům.

Po listopadu 1989 se v Karlových Varech přejmenovalo několik ulic, ale nenašla se politická vůle změnit název ulice Moskevské. Magistrát o této iniciativě zatím nemá žádné informace. Požadavkem se po předložení návrhu může zabývat kulturní komise, které to přísluší.

Také Ostrov na Karlovarsku chce pojmenovat ulici po Václavu Havlovi a uctít tím jeho památku. S návrhem přišel sám starosta Pavel Čekan. Název ulice bude projednávat na svém nejbližším jednání rada města.

Na karlovarském magistrátu je nyní jediná žádost o přejmenování některé z ulic nebo pojmenování ulice nové, a to po ruské novinářce a aktivistce za lidská práva Anně Politkovské. Odpůrkyně ruského prezidenta Vladimira Putina a kritička ruského postupu během čečenské války byla 7. října 2006 zastřelena ve výtahu svého domu v Moskvě. Návrh zaslala magistrátu organizace Člověk v tísni a podle náměstka primátora Jiřího Klsáka se jím bude rada zabývat.

autor: Andrea Strohmaierová | zdroj: ČTK
Spustit audio