V Karlových Varech vystoupí kapela Mirai a Žbirka. V Hlavní soutěži festivalu se představí čínský snímek

3. červenec 2019 13:00

V Hlavní soutěži karlovarského festivalu se dnes 3. 7. představí snímek reprezentující čínskou kinematografii. Vyhlášeni budou vítězové soutěže o nejlepší vertikální film a večer zahraje Mirai i Miroslav Žbirka.

Čínský soutěžní snímek se jmenuje Portrét mozaikou a vypráví příběh čtrnáctileté dívenky, která oznámí rodičům, že je těhotná a za otce svého dítěte oznámí velice nečekanou osobu. Diváci sledují, co se na vsi stane. „Po mnoha letech se nám podařilo do hlavní soutěže dostat čínský snímek, což nás potěšilo, protože čínské filmy zažívají velkou renesanci, hlavně na velkých festivalech,“ řekl programový ředitel festivalu Karel Och.

Divukrásná příroda chilské Patagonie tvoří podmanivý rámec nečekaného setkání otce a dcery po dlouhých letech odloučení v soutěžním filmu Muž budoucnosti. Ten uvede od 17.00 ve Velkém sále chilský režisér FelipeRíos. Do Hlavní soutěže vstupuje také mlžně hypnotický příběh o těhotné čtrnáctileté dívce čínského režiséra Zhai Yixiang Portrét mozaikou, který poběží od 20.00 na plátně Velkého sálu.

Od 22.30 poběží ve Velkém sále kultovní „rytmikál totalitního věku“ Kouř, který je zasazen do sirnými výpary prosycených ostravských oceláren. Snímek patří do sekce Bez cenzury, která připomíná třicet let od sametové revoluce.

Odpoledne a večer plný tance, koncertů a nejrůznějších akcí v rámci festivalu nabídne Den města a kraje

Akce nazvaná „V rytmu filmového festivalu“ se uskuteční nejprve od 14 hodin ve Dvořákových sadech, kde v 18 hodin zahraje skupina Mirai. Od 21 hodin pak bude program pokračovat na Mlýnské kolonádě, kde vyvrcholí koncertem Miro Žbirky za doprovodu Karlovarského symfonického orchestru. Na Mlýnské kolonádě dnes proběhne také od 15 hodin program Kina bez bariér. V rámci něho tým IN MOTION připravil nezapomenutelnou podívanou, jejíž součástí budou také vozíčkáři.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: KVIFF , ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio