V Karlových Varech si lidé připomínají vznik ČSR, věnce pokládají k památníku T. G. Masaryka

28. říjen 2014

Oslavy vzniku Československa dnes nevynechali ani v západočeské lázeňské metropoli. V Karlových Varech se u památníku prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka tradičně pokládaly věnce a květiny. Sešli se tu členové různých dobrovolnických spolků i politici. Podobné události ale vyhledává stále méně mladých lidí.

Slavnostní akt se u monumentu Tomáše Garrigua Masaryka na stejnojmenné hlavní třídě koná pravidelně. K několika přihlížejícím promluvil náměstek primátora Karlových Varů Jiří Klsák.

„Každé přelomové období našich dějin bylo vždy spojeno s osobní statečností a nasazením Čechů a Slováků. Také proto se dnes u příležitosti oslav vzniku samostatného Československa scházíme právě u sochy Tomáše Garrigua Masaryka.“

„Jakákoliv historie je vždy poučením do budoucna, proto první demokratický stát Čechů a Slováků je pro oba národy jakousi předzvěstí do budoucna. Ten první se navíc povedl, můžeme ho dávat za příklad dalším, a proto si myslím, že je vhodné toto období připomínat,“ dodává primátor.

U položení věnců nechyběli zástupci různých spolků a organizací. Poklonit se přišli také členové Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářeské, Klubu TGM nebo třeba karlovarského Svazu skautů a skautek Junák, jako manželé Roháčkovi.

„Sám Masaryk řekl, že národ, který nezná svou historii, nemá právo na budoucnost. A to přece našim mladým nechceme vzít, právo na budoucnost,“ myslí si paní Roháčková.

Jenže podobné oslavy se právě čím dál častěji setkávají s nedostatkem zájmu mladých lidí i dětí. Ředitel krajského vojenského velitelství v Karlových Varech plukovník Jaroslav Kořínek si myslí, že by se to mělo změnit.

„Je to odraz naší společnosti, doba je jiná a přináší tyhle negativa. Je potřeba ve školách i v rodinách mluvit o historii, aby se ty hrůzné věci, které byly v minulosti, neopakovaly,“ upozorňuje.

Oslavy 96. výročí vzniku Československé republiky si celý den připomínají na dalších místech Karlovarského kraje.

V Chebu například ve zdejším Západočeském divadle zahraje Západočeský symfonický orchestr 9. symfonii a další skladby z dílny Antonína Dvořáka. Koncert začíná v devatenáct hodin a vstupné je zdarma.

autoři: Anna Maňourová , Pavla Sofilkaničová
Spustit audio