V Karlových Varech se strany dohodly na koaliční smlouvě a programových prioritách

29. říjen 2014

V Karlových Varech už uzavření koaliční smlouvy nic nebrání. Na konečném znění dokumentu se domluvily Karlovarská občanská alternativa, hnutí ANO 2011 a Karlovaráci. K podpisu smlouvy by mělo dojít v pondělí 3. listopadu.

Důležité jednání o koaliční smlouvě proběhlo v pondělí. Trvalo pět a půl hodiny. Politici se také dohodli na programovém prohlášení, to znamená na prioritách, na které se v příštích čtyřech letech zaměří.

Jsou to například důležitý rozpočet města, architektura a památky, lázeňství nebo bezpečnost města. Programové prohlášení má celkem 12 bodů a bude s nimi samozřejmě seznámená i veřejnost.

V pátek se opět všechny tři politické subjekty sejdou a budou schvalovat konečné znění koaličních dokumentů včetně personální nominace do komisí a výborů jednotlivých členů.

Koaliční smlouva by měla být podepsána – pokud ji všechny subjekty odsouhlasí – v pondělí k večeru. V úterý 4. listopadu pak proběhne ustavující zastupitelstvo, při kterém všichni politici budou opět skládat slib.

Koaliční jednání tentokrát proběhla celkem rychle. V roce 2010 také vyhrála Karlovarská občanská alternativa, ale s těsným výsledkem, a vytvořit koalici nebylo jednoduché. Nakonec se strany domluvily a vznikla křehká koalice.

Ta se ale o rok později téměř rozpadla a nastala tak další jednání. Vítězné hnutí KOA se nakonec dohodlo s ODS, TOP 09 a pěti nezávislými kandidáty. V tomto složení spolupráce vydržela až do letošních voleb.

Spustit audio