V Karlových Varech se rýsuje koalice mezi KOA, ANO 2011 a Karlovaráky

15. říjen 2014

V Karlových Varech možná vznikne koalice mezi vítěznou Karlovarskou občanskou alternativou, hnutím ANO 2011 a Karlovaráky. Jednání ale stále ještě nejsou u konce. Podle některých zástupců stran totiž není vyloučené, že spolupráce ve vedení města bude úplně jiná. Záleží totiž na dohodě při sestavování programových priorit.

Tato tři politická uskupení se shodla na vytvoření 20členné koalice. Při hlasování o důležitých bodech by takový počet vyhovoval, protože zastupitelstvo má 35 členů. Podle lídra vítězné Karlovarské občanské alternativy a primátora Petra Kulhánka ale zatím o stoprocentní spolupráci hovořit nejde.

„Je otázkou, jaká diskuse se rozvine nad programovými prioritami a dalšími věcmi, které bychom rádi s kolegy diskutovali. Například je to dořešení všech majetkových kauz z minulosti. Zatím netuším, jaký na to mají tyto subjekty názor,“ upozorňuje Kulhánek.

Hnutí ANO 2011 zastoupené Čestmírem Bruštíkem má v případné koalici už jasno: chtělo by post prvního náměstka. Místo primátora přenechá vítězné straně. „První náměstek by měl mít na starost dopravu, investice a projednávají se ještě další odbory,“ říká Bruštík.

Politické uskupení Karlovaráci je s průběhem dosavadních jednání o trojkoalici spokojeno, ale i nadále vyčkává. Také Karlovarákům patří post jednoho z náměstků. Lídr Josef Merc by uvítal majetek města. Konečné rozhodnutí ale teprve přijde.

„Byl to jen první krok, první kolo jednání, nastavení si, jestli se vůbec shodneme na nějakém silovém rozložení v koalici. Tím dalším krokem bude dopracování společného programu, kde určitě všichni budou chtít uplatnit to, co slíbili svým voličům. Tam samozřejmě ještě také může dojít k zádrhelům, v tuto chvíli se to jako zásadní problém nezdá,“ domnívá se Merc.

ODS je vývojem zklamaná

Při jednáních o spolupráci je stranou ODS. Ta vstoupila do koalice před dvěma lety, když hrozilo, že se minulé vedení města odchodem Alternativy rozpadne. V tuto chvíli se stranou sice jednání proběhla, ale o koalici řeč nebyla. Lídr Petr Bursík je zklamaný.

„Mrzí nás to. Já si myslím, že práce, kterou jsme na radnici za 2,5 roku odvedli - neměli jsme k tomu bohužel čtyři roky - byla vidět, že byla odvedená kvalitně. My jsme z radnice odešli neposkvrnění jakoukoli jinou kauzou. Bohužel se prostě stalo to, že jsme získali pouze dva mandáty,“ poznamenává Bursík.

Připouští nicméně, že by ODS mohla koalici alespoň "tiše" podporovat. Proti tomu není ani primátor a lídr vítězného hnutí KOA Petr Kulhánek.

„My jsme se shodli na základu, 20členném koaličním půdorysu. Ale nikdo neřekl a já mám za to, že tento půdorys nemusí být uzavřený. A to se samozřejmě může týkat ODS,“ dodává Kulhánek.

Vítězná Karlovarská občanská alternativa teď možným budoucím partnerům, tedy hnutí ANO 2011 a Karlovarákům, rozešle návrh koaliční smlouvy k připomínkování. Další jednání je pak naplánované na pondělí 20. října.

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Karlovy Vary
Spustit audio