V Karlových Varech se opět začalo vařit pivo

1. listopad 2012

Do Karlových Varů se po 13 letech vrací další tradiční činnost. Jedná se o vaření piva. Děje se tak v centru města v prostorách, kde kdysi sídlila likérka Jan Becher a kde se nachází i muzeum podniku.

Samotná výroba becherovky se už v polovině roku 2010 přesunula do městské části Bohatice. Opuštěné prostory zakoupil podnikatel Karel Holoubek, který v nich vytvořil pivovar nazvaný podle někdejšího lázeňského piva Karel IV. Pivovar i muzeum jsou nyní součástí rekonstruovaného komplexu budov Becherplatz. V nich se dále nachází restaurace, několik obchodů a další komerční prostory.

Hlavním produktem nového pivovaru je světlé pivo Karel IV. plzeňského typu, nepasterované a vařené podle původní receptury. V nabídce se má objevit také polotmavá dvanáctka, silnější třináctistupňové tmavé pivo a patnáctistupňový speciál. Kuriozitou je bylinné pivo stáčené do sudů dříve používaných na zrání Becherovky.

Náklady na vybudování pivovaru jsou součástí celkové sumy na rekonstrukci bývalé likérky, které se má pohybovat kolem 70 milionů korun. Přestavba všech objektů začala loni. Jednou z podmínek, za kterých podnikatel Karel Holoubek budovy v centru města od Becherovky získal, bylo právě zachování muzea.

Vaření piva v Karlových Varech skončilo v roce 1999. Poté areál bývalého pivovaru v Rybářích koupila jistá karlovarská firma. Nový vlastník tam chtěl vybudovat prodejny, skladové prostory, malou výrobu a také parkovací plochy. Projekt ale firma neuskutečnila a areál poté měnil majitele. V současné době je nevyužívaný.

Spustit audio