V Karlových Varech odstartovala závodem ve výstupu na cvičnou věž sezona požárního sportu

8. květen 2019 06:20

Karlovarská věž – tak se jmenuje tradiční závod hasičů, kterým záchranáři otevírají novou sportovní sezónu. Výstup na cvičnou věž se i tentokrát odehrál v základně profesionálních hasiči, v karlovarské čtvrti Rybáře. Na akci se sjela stovka záchranářů z celé republiky.

Karlovarský závod se odehrával jako soutěž jednotlivců ve dvou věkových kategoriích. Premiérové výkony v aktuální sezóně sledovalo zasvěcené publikum v útulném areálu, z kterého se na jeden den stal rušný sportovní stadion. Výstup na cvičnou věž totiž patří mezi atraktivní, ale zároveň velmi těžké disciplíny požárního sportu. „Podle mne je tato disciplína v požárním sportu jednoznačně nejobtížnější“, myslí si v této souvislosti mluvčí krajských hasičů Martin Kasal a dodává: „závodník musí mít výbušnost, sílu a samozřejmě obratnost. Během chvilky absolvuje krátký běh a pak výstup po speciálním žebříku do čtvrtého patra věže. Ti nejlepší to zvládnou za 13 až 15 sekund.“

Výstup na cvičnou věž patří mezi atraktivní, ale zároveň velmi těžké disciplíny požárního sportu

Nutné je v této souvislosti připomenout, že požárním sportem se na vrcholné úrovni zabývají především profesionální hasiči. To znamená záchranáři, kteří se sice mohou na závod připravovat při svém zaměstnání. Zároveň ale musí být připraveni kdykoliv, v rámci svých jednotek, zasáhnout do ostré akce; při požárech, dopravních nehodách, anebo jiných nebezpečných událostech.

Stanislav Šmíd se soutěže Karlovarská věž zúčastnil jako člen profesionální hasičské jednotky z Jindřichova Hradce. Podle jeho slov se trénink z podobných soutěží záchranářům určitě hodí: „Jednou jsme zasahovali při otevírání bytu podobným způsobem. K výstupu jsme využili žebřík, který má naše jednotka v běžné výbavě. Zásah tehdy dopadl dobře, zvládli jsme to,“ dodal Šmíd.

Český pohár ve výstupu na cvičnou věž tvoří desítka závodů v různých částech země. Sérii podniků otevřelo soutěžní klání hasičů právě v Karlových Varech.

autor: zdt | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio