V Karlových Varech dnes začíná hudební festival Beethovenovy dny

5. červen 2019 08:30

Koncertem v karlovarském Grandhotelu Ambassador Národní dům dnes od 19:30 začíná začíná festival Beethovenovy dny. Nabídne sérii pěti hudebních zážitků.

Tradičním festivalem Beethovenovy dny si Karlovarský symfonický orchestr každoročně připomíná pobyt a benefiční vystoupení jednoho z největších skladatelů všech dob v Karlových Varech. Tehdy se v Karlových Varech uskutečnil koncert pro obyvatele vyhořelého lázeňského města Baden u Vídně, který spolu s houslistou Giovannim Battistou Polledroem Beethoven odehrál dne 6. srpna 1812 v Českém sále.

Úvodní skladbou celého festivalu bude předehra Egmont Ludwiga van Beethovena. Opus napsal Beethoven jako hudbu ke stejnojmenné tragédii Johanna Wolfganga Goetha, který patřil mezi jeho oblíbené básníky. „V následujícím Koncertu pro klavír č. 2 f moll polského skladatele a klavíristy Fryderyka Chopina se jako sólista představí vynikající klavírista Ivan Klánský,“ informovala manažerka karlovarských symfoniků Vlasta Vodičková. Koncert vyvrcholí Beethovenovou Symfonií č. 4 B dur. KSO bude řídit dirigent Petr Alrichter, vůdčí dirigentská osobnost na poli české i evropské vážné hudby.

Hudební festival Beethovenovy dny se koná v Karlových Varech od 5. do 21. června a nabídne celkem pět koncertů na několika různých místech.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio