V karlovarském muzeu ožívají vyhaslé sopky našeho kraje. Na programu je „Sopečný den“

8. říjen 2019 14:50

Výstava nazvaná Hory oheň plivající aneb sopky našeho kraje přibližuje dávnou minulost regionu. Díky animacím je možné vidět, jak vypadaly některé zdejší vulkány před mnoha miliony let. Muzeum k výstavě navíc uspořádá akci zvanou Sopečný den.

Návštěvníci zjistí, jak sopky fungují, a také to, čím mohou být a některé z nich jsou dodnes užitečné. „Celkem výstava přibližuje jedenáct zajímavých lokalit z regionu. Návštěvníci mohou poznat jejich stavbu, stáří, způsob vzniku a je možné si prohlédnout i osahat autentické velkoformátové vzorky hornin z představených lokalit,“ poznamenal autor výstavy, kurátor Jan Matějů.

Které z geologických útvarů uvidí příchozí v akci? „Zájemce potěší zbrusu nové animace sopečné činnosti Šemnické skály nebo Komorní hůrky, které jsou formou filmové smyčky přehrávány na monitoru,“ popsal Matějů. Animace si je možné prohlédnout také na stránkách České geologické společnosti.

Interaktivní prvky pro děti i dospělé

Patří k nim například model sopky, „zvonkohra“ ze znělcových desek. Ty jsou zavěšeny pomocí řetízků na dřevěné konstrukci. Hraje se na nich kladívkem. „Lidé tak mohou zjistit, jestli název znělec je opravdu vzhledem ke zvukům kamene patřičný,“ vybízí ke hře na nástroj zvaný litofon kurátor. Děti i dospělí mohou v muzeu hledat otisky listů a minerálů v laharových uloženinách. Žáci prvního a druhého stupně základních škol si mohou vyzkoušet své znalosti díky pracovním listů dvou úrovní obtížnosti.

Výstavu nazvanou Hory oheň plivající aneb sopky našeho kraje můžete vidět v karlovarském muzeu do konce listopadu.

V polovině října můžete navštívit akci Sopečný den

Muzeum Karlovy Vary v sobotu 12. října od 14 hodin pořádá akci nazvanou „Sopečný den v muzeu.“ Jeho součástí budou komentované prohlídky a přednášky s pokusy. Výstavou vás provede její autor, přírodovědec muzea Jan Matějů.

Od 15 hodin pak Prokop Závada z Geofyzikálního ústavu Akademie věd navíc přiblíží způsob vzniku různých druhů sopek, výsledky sopečné činnosti a jejich následného zvětrávání s pomocí názorných geologických pokusů.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Muzeum Karlovy Vary
Spustit audio