V Karlovarském kraji přibývá závislých, sociálním službám chybí peníze

19. červenec 2022 08:55

Sociálním službám chybějí peníze. Některé proto musely omezit provoz. Týká se to i karlovarského K – centra pro závislé osoby.

Drahé energie i vyšší ceny za zdravotnický materiál jsou problémem, které teď řeší poskytovatelé sociálních služeb. Peníze jim pomalu dochází a na další od státu čekají. To je případ i nízkoprahového zařízení K - centrum v Karlových Varech určeného pro závislé osoby.

Denně jejich službu využívá asi dvacítka lidí, za dalšími pak zaměstnanci míří do terénu. Už teď ale museli kvůli chybějícím penězům upravit provoz centra. „Jsme podfinancovaní. Na obě služby to vychází kolem milionu. Museli jsme reagovat, nemáme momentálně jednu kolegyni a na jeden den jsme museli jednu službu uzavřít,“ uvedla vedoucí Nikola Kužvartová.

Centru navíc výrazně přibývá klientů. Nárůst závislostí překvapil i vedoucí. „Klientů přibývá, výměna materiálu velmi vzrostla. Výměna teď k 30. červnu dosáhla počtu, který byl vloni za celý rok. Nedávno jsme byli v terénu a za jeden den proběhla výměna čtyř tisíc injekčních stříkaček. Nejčastěji se setkáváme se závislostí na pervitinu a alkoholu. Nabízíme terénní programy a individuální poradenství,“ řekla.

Vláda slíbila přerozdělit sociálním službám přes 3 miliardy korun. Karlovarský kraj by měl dostat asi 96 milionů. Pokud ani tato částka nebude službám stačit, je hejtmanství připraveno uvolnit další peníze.

Spustit audio