V Karlovarském kraji přibývá zadlužených lidí. Zájem o finanční poradenství roste

23. březen 2021 15:35

V Karlovarském kraji roste počet zadlužených lidí, kteří žádají o finanční poradenství. Nejčastěji se jedná o lidi, kteří kvůli současné koronavirové krizi přišli o práci a nezvládají tak splácet své úvěry či hypotéky. Pomoc v takové situaci proto vyhledávají například u nezisková organizace Člověk v tísni.

„Muž kvůli koroně přišel o práci v Německu. Byli jsme tři měsíce oba dva doma. Zaměstnavatel mu nedal peníze. Bylo to hodně špatný, nebylo mi ani odpuštěno, abych mohla v té době splátky alespoň pozastavit,“ říká paní Eva ze Sokolova. Podobný problém má v Karlovarském kraji stále více lidí.

„V současné době pracujeme zhruba s 80 klienty. Máme mnoho zájemců, v některých kancelářích máme dokonce pořadníky s čekací lhůtou. Nejčastěji se problémy týkají mnohonásobně zadlužených klientů, kteří mají vedené exekuce,“ uvedla dluhová a insolvenční poradkyně Veronika Kurincová za organizaci Člověk v tísni.

Současná situace podle ní ale přináší i zcela novou klientelu. „Jsou to také lidé, kteří se dostávají do prodlení se splátkami, ať už to jsou to hypotéky, nebo běžné úvěry. Jsou to lidé, kteří přišli o práci vlivem nouzového stavu, a často jsou to i lidé, kteří si přivydělávali na dohody o provedení práce. Spousta lidí přišla o práci. Určitě je to v Karlovarském kraji velký problém.“

Nezisková organizace Člověk v tísni v současné době nabízí pomoc s mapováním dluhů, zastavením exekucí nebo s plánováním domácího rozpočtu.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio