V Karlovarském kraji pokračují povolební vyjednávání. Žádnou koaliční většinu se zatím sestavit nepodařilo

3. listopad 2020 11:00

Hnutí Starostové a nezávislí bude dál usilovat o vytvoření krajské koalice. Vyjednávat chce především s Piráty a uskupeními Místní a SNK1. Podle lídra STAN Petra Kulhánka tak povolební rozhovory pokračují.

Koalice ODS a KDU-ČSL v Karlovarském kraji odmítly nabídku vstupu do koalice složené z trojbloku STAN, Pirátů a Volby pro kraj (VOK), hnutí Místní a SNK1 - Starostové našeho kraje. Středopravá koalice bez ANO a SPD tak zůstává bez potřebné většiny ve 45členném zastupitelstvu. Stejně je na tom ale druhý projekt koalice založené na spojení ANO s ODS a KDU-ČSL. Vyjednávání tak opět uvízla na mrtvém bodě.

Podle lídra kandidátky STAN Petr Kulhánka (KOA) nezbývá než čekat: „My se samozřejmě budeme bavit dál s našimi partnery, kteří už podepsali tu výzvu k vytvoření společné koalice, nad programovými prioritami. Budeme čekat na to, s čím přijde ODS s KDU-ČSL.“

Koaliční většina musí mít minmálně třiadvacet mandátů

Od říjnových voleb se o složení koalice snaží vítězné ANO s koalicí ODS + KDU-ČSL. Kromě dohromady 17 hlasů se jim podařilo získat podporu i několika jednotlivců zvolených za jiné strany a hnutí, které ale oficiálně spolupráci na koalici s ANO zatím odmítly.

Naproti tomu trojblok STAN, Piráti a VOK zatím získal podporu hnutí Místní a SNK1. Jenže někteří lidé s VOK a SNK1 podepsali spolupráci s opačnou stranou, tedy s ANO a ODS. Celkem má tedy trojblok pod vedením STAN teoreticky 21 hlasů.

ANO s koalicí ODS a třemi zastupiteli s ostatních stran disponuje 20 hlasy. Zatím stranou jednání zůstává SPD se čtyřmi mandáty. Proti spolupráci s touto stranou se ale jasně vymezují STAN i Piráti, ANO tak striktní není a uvedlo, že bude jednat se všemi.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio

Související