V Karlovarském kraji klesla nezaměstnanost na 4,5 procenta

5. říjen 2021 13:25

Podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji v září opět klesnul na 4,5 procenta, proti srpnu je to o 0,2 procentního bodu méně. Bez práce bylo na konci září 9070 lidí. Nezaměstnanost v kraji klesá od května, kdy byla na šesti procentech.

V celém Česku byl podíl nezaměstnaných v září na 3,5 procentech, vyplývá ze zveřejněných údajů Úřadu práce ČR. „V uplynulém měsíci došlo k oživení pracovního trhu. Skončily dovolené a firmy přijímají nové zaměstnance. Zaměstnavatelé rozjeli výrobu, i když se často potýkají s výpadky kvůli nedostatku materiálů a komponentů. K oživení došlo též v rámci zahraniční zaměstnanosti, kdy v příhraničních oblastech pendleři nastoupili opět do zaměstnání,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

V Karlovarském kraji byla nezaměstnanost v kraji za září třetí nejvyšší ze všech krajů České republiky. Vyšší podíl nezaměstnaných má z krajů jen Moravskoslezský a Ústecký kraj, shodně 5,3 procenta.

Naopak nejnižší podíl lidí bez práce má kraj Pardubický, a to 2,2 procenta. Nezaměstnanost v celém Česku klesla proti srpnu o 0,1 procentního bodu na 3,5 procenta.

Z celkového počtu 9070 nezaměstnaných bylo v Karlovarském kraji 8477 takzvaně dosažitelných, kteří mohou ihned nastoupit do práce. Proti srpnu klesnul počet lidí v evidenci úřadu práce v kraji o 309.

Z okresů Karlovarského kraje je na tom dlouhodobě nejlépe Chebsko

Na Chebsku v září klesla nezaměstnanost na 3,5 procenta proti srpnovým 3,7 procenta. Na práci čeká na Chebsku 2186 lidí. Na Karlovarsku klesla v září nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu na 4,8 procenta. V evidenci úřadu práce bylo na konci měsíce 3698 uchazečů.

I na Sokolovsku, které má z kraje trvale vyšší podíl nezaměstnaných, v září nezaměstnanost klesla o 0,2 procentního bodu na 5,2 procenta. Uchazečů o zaměstnání je na Sokolovsku 3186.

Klesá nabídka volných pracovních míst

Zatímco v srpnu zaměstnavatelé v kraji nabízeli 6021 volných pozic, v září to bylo 5808. Nabídka je ale nerovnoměrná, na Chebsku je 2791 volných míst, na Karlovarsku 2243 míst, ale na Sokolovsku jen 774 volných míst.

Na jedno volné místo tak na Sokolovsku vychází 4,1 uchazeče, což je čtvrtý nevyšší podíl ze všech okresů, hned po Karviné, Mostě a Ústí nad Labem. Na Karlovarsku je to 1,6 uchazeče na jedno místo a na Chebsku jen 0,8 uchazeče.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio