V Karlovarském kraji chybí kuchaři a číšníci. Restaurace a hotely se potýkají s nedostatkem personálu

28. červen 2021 10:55

Znovuotevření komplikuje restauracím v Karlovarském kraji nedostatek kuchařů a číšníků. Ty zaměstnání opustili během pandemie koronaviru a našli uplatnění v jiných oborech.

Restaurace v Karlovarském kraji řeší problém s nedostatkem personálu. Chybí především kuchaři a číšníci. Ti opustili zaměstnání během koronavirové pandemie, kdy byl provoz restaurací omezený. Zájem o volné pozice ale nenarůstá ani teď. Jedním z důvodů jsou obavy lidí, že by se s případnou další vlnou koronaviru mohlo opět zavírat.

„V tuto dobu je obtížné sehnat pracovníky v oboru gastronomie. Nedostatek je hlavně na post číšník/servírka. Mám zprávy, že tento problém mají i ve větších městech. Na inzeráty se málokdo ozve. Spousta lidí si našla práci mimo obor. Gastronomie nemusí mít vyhráno, může přijít další lockdown, takže volili jistotu,“ uvedl vedoucí provozu pivovaru s restaurací na Božím Daru David Gaudek.

Uplatnění našli čeští kuchaři a číšníci také v zahraničí. „Kuchaře a číšníky nám hodně bral německý trh už před pandemií. Teď si našli i jiná místa, jsou například ve školství nebo vaří někde úplně jinde. Je teď velký problém sehnat kuchaře i na brigádu,“ potvrdil Jan Kronika z Asociace hotelů a restaurací České republiky. Podle něj se s nedostatkem personálu v Karlovarském kraji potýká přibližně třetina hotelů.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio