V Karlovarském kraji chybí kuchaři a číšníci. Restaurace a hotely se potýkají s nedostatkem personálu
Znovuotevření komplikuje restauracím v Karlovarském kraji nedostatek kuchařů a číšníků. Ty zaměstnání opustili během pandemie koronaviru a našli uplatnění v jiných oborech.
Restaurace v Karlovarském kraji řeší problém s nedostatkem personálu. Chybí především kuchaři a číšníci. Ti opustili zaměstnání během koronavirové pandemie, kdy byl provoz restaurací omezený. Zájem o volné pozice ale nenarůstá ani teď. Jedním z důvodů jsou obavy lidí, že by se s případnou další vlnou koronaviru mohlo opět zavírat.
„V tuto dobu je obtížné sehnat pracovníky v oboru gastronomie. Nedostatek je hlavně na post číšník/servírka. Mám zprávy, že tento problém mají i ve větších městech. Na inzeráty se málokdo ozve. Spousta lidí si našla práci mimo obor. Gastronomie nemusí mít vyhráno, může přijít další lockdown, takže volili jistotu,“ uvedl vedoucí provozu pivovaru s restaurací na Božím Daru David Gaudek.
Uplatnění našli čeští kuchaři a číšníci také v zahraničí. „Kuchaře a číšníky nám hodně bral německý trh už před pandemií. Teď si našli i jiná místa, jsou například ve školství nebo vaří někde úplně jinde. Je teď velký problém sehnat kuchaře i na brigádu,“ potvrdil Jan Kronika z Asociace hotelů a restaurací České republiky. Podle něj se s nedostatkem personálu v Karlovarském kraji potýká přibližně třetina hotelů.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Dotaci 300 milionů pro MotoGP má podle vnitra nejdřív schválit Evropská komise. Jinak hrozí vratka
-
Doma mu to moc nevychází, v rámci Unie ale přebírá iniciativu. Macron se snaží být evropským lídrem
-
Kolik stojí interrupce? Nejvíc pacientky v průměru zaplatí na Pardubicku, rozdíl v ceně je i deset tisíc
-
Týdeník iROZHLASu: podrobnosti z kauzy Motol, Trumpovy veletoče a příběhy long covidu