V Karlovarském kraji chybí kuchaři a číšníci. Restaurace a hotely se potýkají s nedostatkem personálu
Znovuotevření komplikuje restauracím v Karlovarském kraji nedostatek kuchařů a číšníků. Ty zaměstnání opustili během pandemie koronaviru a našli uplatnění v jiných oborech.
Restaurace v Karlovarském kraji řeší problém s nedostatkem personálu. Chybí především kuchaři a číšníci. Ti opustili zaměstnání během koronavirové pandemie, kdy byl provoz restaurací omezený. Zájem o volné pozice ale nenarůstá ani teď. Jedním z důvodů jsou obavy lidí, že by se s případnou další vlnou koronaviru mohlo opět zavírat.
„V tuto dobu je obtížné sehnat pracovníky v oboru gastronomie. Nedostatek je hlavně na post číšník/servírka. Mám zprávy, že tento problém mají i ve větších městech. Na inzeráty se málokdo ozve. Spousta lidí si našla práci mimo obor. Gastronomie nemusí mít vyhráno, může přijít další lockdown, takže volili jistotu,“ uvedl vedoucí provozu pivovaru s restaurací na Božím Daru David Gaudek.
Uplatnění našli čeští kuchaři a číšníci také v zahraničí. „Kuchaře a číšníky nám hodně bral německý trh už před pandemií. Teď si našli i jiná místa, jsou například ve školství nebo vaří někde úplně jinde. Je teď velký problém sehnat kuchaře i na brigádu,“ potvrdil Jan Kronika z Asociace hotelů a restaurací České republiky. Podle něj se s nedostatkem personálu v Karlovarském kraji potýká přibližně třetina hotelů.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Válečná reportérka: Znásilnění je efektivní a ‚levnou' zbraní. I proto je tak těžké proti němu bojovat
-
‚18 měsíců nebo déle.‘ Vláda schválila návrh na evidenci ubytovaných, ochránce soukromí oslyšela
-
‚Skloubit bádání a mateřství je výzva.‘ Vědkyním má pomoc nový zákon, podle socioložky ale nic neřeší
-
OBRAZEM: Zahájení olympiády v Paříži doprovázela světelná show, na závěr zazpívala Céline Dion