V karlovarské nemocnici začal fungovat babybox

10. únor 2012

Už 48. babybox v Česku je ode včerejška v provozu v Karlových Varech. V regionu jde přitom o třetí vyhřívanou schránku pro odložené děti. Karlovarský kraj je také prvním v zemi, který má babyboxy ve všech okresech. Umístěny jsou v objektech nemocnic.


Náklady na zhotovení vyhřívaného inkubátoru se pohybují okolo 250 tisíc korun a jsou hrazeny převážně ze sponzorských darů. Umístění karlovarského babyboxu ovšem podpořil i magistrát částkou 50.000 korun a Karlovarský kraj poskytl 40.000 korun, stejně jako na dvě předchozí schránky.

Svým dílem na zprovoznění karlovarského babyboxu přispěli i žáci 7. A Základní školy v Chodově a studentky 4. ročníku Pedagogické školy v Karlových Varech, kteří ve prospěch projektu nafotili nástěnný kalendář. Ten v současné době nabízejí k prodeji.


Babybox v nemocnicí v Karlových Varech je umístěn v budově číslo 12, u boční branky, kde je v současné době vjezd pro záchranné vozy. Podle iniciátora projektu Ludvíka Hesse jde o vhodné místo, kde se dá zastavit i osobním autem.
Karlovarský babybox je stejně jako chebský už nového typu a mimo jiné pořídí i fotografický záznam vloženého dítěte.


V Chebu byl babybox zprovozněn loni v prosinci a v březnu v něm byl nalezen chlapeček, který dostal jméno Fanda. Sokolovská schránka funguje od června 2008.

Spustit audio