V karlovarské MHD ubudou některé spoje, město chce šetřit

31. prosinec 2019 10:00

Karlovarskou MHD čekají od března příštího roku změny. Ubudou některé málo využívané spoje a naopak nově přibudou například přímé spoje do centra města. Omezí se i provoz lanovky od hotelu Imperial.

Celkem by mělo denně vyjet asi o deset procent, tedy 100 spojů méně, řekl ředitel Dopravního podniku Karlovy Vary (DPKV) Lukáš Siřínek: „Spousta spojů a linek jsou ne vždy efektivně využity. Bavíme se o tom, že některé spoje mají obsazenost i 1,36 cestujícího na spoj a smyslem je tyto linky zefektivnit.“

Městský Dopravní podnik Karlovy Vary denně vypravuje 1050 spojů, po změnách to má být 950 spojů denně. Žádná z linek se rušit nebude, spoje ale budou rozloženy tak, aby nejezdily téměř prázdné. Některé linky se budou slučovat, nově také vznikne takzvaný rychlíkový spoj ze Staré Role přímo na tržnici nebo spoj na Dolní Kamennou, po kterém cestující dlouho volali.

Úspory se dotknou i provozu lanovky na Imperial, která zatím jezdí od 5:00 do 21:15. Nově by se provoz, který stojí město okolo šesti milionů ročně, měl změnit na jednosměnný a lanovka bude jezdit od 7:00 do 19:00.

Město dosud platilo na provoz MHD zhruba 99 milionů korun ročně, po úsporných opatřeních by dotace na zajištění veřejné služby pro DPKV měla být o deset milionů nižší, tedy 89 milionů. Nové jízdní řády začnou platit od března.

zdroj: ČTK
Spustit audio