V Karlovarské krajské nemocnici budou nově přistávat i vojenští záchranáři

3. leden 2017

Pacienti v ohrožení života budou mít větší šanci na záchranu. V karlovarské nemocnici totiž budou moci nově přistávat i vrtulníky vojenských záchranářů. Dosud totiž měly létání do nemocnice v Karlových Varech zapovězené.

Projekt Pavilonu akutní medicíny z roku 2010 totiž vůbec nepočítal s přistáním těžších strojů. Pokud pro pacienta musel letět větší vojenský vrtulník, nemohl tak přistát přímo v nemocnici, ale musel hledat náhradní plochy. Pacient se musel mezi nemocnicí a heliportem převážet běžnou sanitou.

„Ztrácely se tak cenné minuty, které mohou v krajním případě, rozhodovat o životě člověka. To už by ale, naštěstí, mělo být minulostí,“ říká hejtmanka Jana Vildumetzová.

Vedle strojů civilních nebo policejních záchranářů tak budou moci nově přistávat v karlovarské nemocnici i víceúčelové vrtulníky, které používá Letecká záchranná služba Armády České republiky. Ty jsou výrazně prostornější než civilní stroje a posádce tak nabízí lepší možnosti pro práci s pacientem.

Pro pacienty v kritickém stavu je změna zcela zásadní

Heliport přímo navazuje na operační sály i ta oddělení nemocnice, která poskytující urgentní péči. Díky tomu se minimalizují časy nutné pro transport pacienta. Z Karlových Varů jsou převáženi nejčastěji na specializovaná neurochirurgická a kardiochirurgická oddělení v Plzni nebo Praze, a to kvůli cévním výdutím nebo infarktům myokardu. V obou případech jde často o každou minutu.

V současné době létá vrtulník přímo z karlovarské nemocnice zhruba šestkrát ročně a další až dvacítka pacientů je převážena k transportu na letiště, nebo jiná místa přistání. Po úpravě heliportu se předpokládá, že z nemocnice bude létat v průměru jeden transport týdně do specializovaných center a zhruba stejný počet pacientů by měl být letecky naopak transportován do nemocnice v Karlových Varech.

Karlovarská krajská nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v kraji a zároveň jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Vedle základních oborů provozuje i řadu specializovaných pracovišť, která jsou v kraji jedinečná.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio