V Jenišově lidé nesouhlasí s plánovanou těžbou kaolínu, volají po referendu

3. červenec 2014

Někteří obyvatelé Jenišova u Karlových Varů protestovali tento týden kvůli plánované těžbě kaolínu za jejich domy. Obávají se zhoršení životního prostředí. Firma ale tvrdí, že má potřebná povolení. Navíc majitelé domu prý o těžbě věděli, už když si kupovali pozemky. Těžba kaolínu by v Jenišově mohla probíhat až 40 let.

„Koukáme ze zahrady, necelých 45 metrů od nás je halda jílu. Kdysi tady byl krásný výhled do přírody, krásná louka, koroptve,“ říká Jan Vlček, který si dům v Jenišově před několika lety postavil proto, že právě Jenišov patřil k místům s nejlepším ovzduším. Jak dodává, s těžbou kaolínu vše skončí.

Obyvatelé Jenišova se obávají prachu, špíny, hluku a nárůstu dopravy, především těžké techniky. V ruce mají i odborný posudek, který byl vyhotovený už v roce 2004.

„Vliv na ovzduší je významně negativní. Vliv na hlukovou situaci je významně negativní,“ cituje z posudku Ladislav Braun, nezávislý zastupitel Jenišova, který také s těžbou kaolínu nesouhlasí. A přidává se k němu Milan Tomeš.

„Když si uvědomíme, že všichni máme malé děti a stěhovali jsme se sem právě proto, abychom mohli mít děti a vychovávat je v čistém prostředí a vzápětí poté, když se sem nastěhujeme a zkolaudujeme domy, tak zjistíme, že nám tady za domem otevřou obrovský kaolínový důl. Každý doktor nám řekne, že míra polétavého prachu, která tady už je, způsobuje astma, rakovinu. Tak si potom říkám, proč jsem sem šel,“ ptá se Tomeš.

Místní prý o plánované těžbě nevěděli

Obyvatelé tvrdí, že o záměru nevěděli a ani radnice je neinformovala. „Když jsem se byl ptát na obecním zastupitelstvu, respektive na radnici a mluvil jsem s panem starostou, tak jsem z něho nic takového nedostal,“ dodává Milan Tomeš.

Obyvatelé Jenišova nesouhlasí s plánovanou těžbou kaolínu

Radnice se ale brání. V územním plánu Jenišova jsou ložiska kaolínu vyznačená už od roku 1999 a dokonce je tam zakreslená i plánovaná těžba horniny. Pod Jenišovem je takových ložisek více a radnice těžbě nemohla a nemůže zabránit.

„Toto obec dostala do vínku v roce 1990. Tato ložiska jsou zeleně orámovaná a jsou chráněná. A s těmito věcmi nemohla obec absolutně nic dělat. Kaolín je výhradní surovina státu,“ vysvětluje starosta Ivan Truksa.

Navíc pozemky pod domy, kde v blízkosti bude těžba kaolínu probíhat, ani Jenišovu nepatřily. Za některými domy v obci tak vyrostl vysoký val, který má obyvatele od hluku i případného prachu částečně chránit. Postavila ho společnost Sedlecký kaolín. V současné době probíhá příprava těžby. Generální ředitel společnosti Vojtěch Zítko říká, že obyvatelé o plánu věděli.

„Těžba je řádně povolená, máme dobývací prostor. Probíhal ekologický audit. Ti lidé měli možnost chodit na ta projednávání, takže veškeré informace měli k dispozici. A je tedy docela divné, že je teď najednou takový hrozný bugr,“ nechápe ředitel Zítko.

V Jenišově chtějí kvůli kaolínu referendum

Místní ale nepoleví a chtějí plánované těžbě zabránit, a to vyhlášením referenda. „A to z toho důvodu, aby se lidi dozvěděli doopravdy fakta o celém dolování a vlivu na životní prostředí,“ doplňuje zastupitel Ladislav Braun.

Podobná situace byla před sedmi lety v nedaleké Mírové. I tady měla být zahájena těžby kaolínu. Místní lidé ji ale v referendu zastavili. Teď tady opět probíhá ekologický audit.

Spustit audio