V Chodově začali s demolicí domu u železničního nádraží. Ruinu nahradí park

3. listopad 2016

Z Nádražní ulice v Chodově na Sokolovsku postupně mizí zchátralý dům. Vybydlený objekt sice před časem radnice koupila. Nikdy ho ale nechtěla opravovat. Pouze čekala, až bude k demolici vhodná doba a z městského rozpočtu se podaří uvolnit potřebné finanční prostředky.

Vybydlený objekt totiž patří mezi nejhorší domy na území města. Nachází se navíc v těsné blízkosti příjezdové komunikace vedle železniční stanice. V letošním roce se vedení města na demolici podařilo získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj. Z potřebných 2,5 milionů nakonec stát zaplatí 80 procent.

Dům v Nádražní ulici se přitom dostal na seznam jednadvaceti projektů, kterým ministerstvo v rámci zvláštního programu poskytlo příspěvek právě na likvidaci chátrajících domů. Letos tak ministerstvo v České republice rozdělí téměř 70 milionů.

Zchátralý dům naposledy sloužil jako ubytovna a posléze útočiště bezdomovců. Kdysi ale patřil rodině továrníka Carla Gasche. Ten v Chodově patřil k průkopníkům průmyslové výroby a jeho firma kdysi zaměstnávala stovky lidí. Po válce byla ale rodina odsunuta a stav objektu v Nádražní ulici se postupně zhoršoval.

V Chodově začali s demolicí domu u železničního nádraží

Přestože část veřejnosti s demolicí objektu nesouhlasí, městský historik Miloš Bělohlávek v této souvislosti říká. „Dům má bohužel hodnotu jen z pohledu toho, kdo v něm bydlel. Ale z hlediska kulturně-stavebního nebo památkového je to bezcenný dům. Továrník Gasch byl totiž výjimečně skromný člověk a jeho bydlení bylo neokázalé. A spíše než vilu připomínalo obyčejný činžovní dům,“ dodává Miloš Bělohlávek

Demolice objektu potrvá dva týdny. Radnice pak uvolněné prostranství upraví na park. Možná i s pamětní deskou připomínající osobnost továrníka Gasche.

autor: zdt
Spustit audio