V Chebu zvýší nájemné za byty, nebytové prostory i pozemky

12. únor 2013

Město Cheb zdraží pronájem městského majetku. Týká se to městských bytů, nebytových prostor a pozemků. Důvodem aktuálního zdražení je nárůst inflace. V Chebu budou nyní vybrané nemovitosti pronajímat o více než 3 procenta dráž.

V minulosti radnice nájemné spíš snižovala. Například ve velkometrážních bytech nebo v nebytových prostorách, aby usnadnila podnikání v době hospodářské recese. Teď se situace změní. Zatímco u pozemků a nebytových prostor se nájem zvýší od ledna, u bytů si lidé připlatí až od července.

O navýšení nájemného rozhodla na svých posledních jednáních městská rada. Z nebytových prostor město získává ročně zhruba 15 milionů korun. Podle vedení radnice se město snaží své nemovitosti nabízet, je ale těžké konkurovat soukromým majitelům.

Z městských bytů získává Cheb ročně kolem 44 milionů korun. Po započtení nákladů, které správa bytů stojí, je ale čistý příjem 20 milionů korun. Nájmy pozemků přinášejí zhruba 5,3 milionu korun. Dalších šest milionů pak město dostává od městské společnosti Lesy města Chebu.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio