V Chebu vzniká první koncepčně bezobalová prodejna v regionu

15. květen 2019 12:30

Nasypat si do vlastních nádob těstoviny nebo si stočit mycí prostředek. Takovou možnost budou mít brzy lidé v Chebu, kde na křížení ulic Evropská a 17. listopadu vzniká první koncepčně bezobalová prodejna v regionu.

Místo igelitových pytlíků vlastní sáčky a místo jednorázových tašek síťovky. I to jsou principy životního stylu zero-waste, který se snaží zminimalizovat odpad vznikající při nákupu běžných potravin nebo drogerie. Právě v tomto duchu vzniká bezobalový obchod v Chebu.

„Bezobalový obchod je prodejna, kam může člověk přijít a koupit si potraviny na váhu, stáčenou drogerii i nějaké potřeby do domácnosti,“ řekla Jana Jechová, majitelka obchodu. Ten využívá a zároveň nabízí znovupoužitelné věci, které se týkají právě domácích potřeb a věcí na nákup, jako jsou například síťové tašky.

Místo potravin, které běžně nakupujeme v plastových obalech, využije prodejna dávkovačů, ze kterých si lidé sami naberou požadované množství daného zboží. Nakoupit si tady zákazníci budou moct také stáčenou drogerii a tekuté potraviny jako například ocet a mošty. „Z drogerie zde máme mýdla, šumivky, různé tuhé balzámy a deodoranty. Ty jsou buď úplně neobalené, ve sklenicích, případně jsou v papírovém kompostovatelném obalu. Stáčená drogerie je ve vratných kanystrech, které když se dopotřebují, pošleme zpět jejich dodavateli. Člověk si odtud neodnese nic jiného, než tu věc, do které to stočí,“ vysvětlila Jechová.

Pokud byste měli zájem osobně tuto prodejnu navštívit, můžete tak učinit v červenci letošního roku. Stačí si s sebou vzít vlastní nádoby a chuť šetřit životní prostředí.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio