V Chebu si prohlédly opravený dům Svoboda tisíce lidí

9. leden 2012

Odhadem až pět tisíc lidí zavítalo v sobotu do zrekonstruovaného Kulturního centra Svoboda, kde se konal den otevřených dveří. Návštěvníci akce si mohli nové kulturní centrum nejen projít, ale také diskutovat se zástupci města v čele se starostou Pavlem Vanouškem i architektem Adamem Rujbrem, podle jehož návrhu se Svoboda rekonstruovala. V průběhu dne otevřených dveří nechyběl ani doprovodný kulturní program. Jeho součástí byl například výtvarný workshop, taneční vystoupení, diskotéka nebo přednáška.

Rekonstrukce Svobody a s ní související úpravy okolí stály přibližně 150 milionů korun. V této částce je zahrnuta zvuková a osvětlovací technika i náklady na demolici sousedního objektu včetně vybudování dalších parkovacích ploch. Celková kapacita nového kulturního centra činí asi 830 míst.

První akcí ve zrekonstruované Svobodě byla 31. prosince velká Silvestrovská noc. Prvním velkým koncertem, který v novém kulturním centru proběhne, bude 18. ledna vystoupení Heleny Vondráčkové s kapelou.

Budova, kterou město koupilo v roce 2008 za necelých 16 milionů korun, se rekonstruovala podle návrhu architektonického ateliéru Adam Rujbr Architects. Ten již předtím realizoval přestavby kulturních domů například v Písku nebo Jindřichově Hradci.

Kulturním centrum Svoboda je začleněno pod Západočeské divadlo v Chebu, jehož zřizovatelem je město. To dává na provoz divadla v letošním roce kolem 27,5 milionu korun. Z této částky půjde zhruba sedm milionů na kulturní centrum. Jaké budou ale skutečné provozní náklady Svobody, to se ukáže až v průběhu letošního roku.

Spustit audio