V Chebu se protestovalo proti týrání a zneužívání dětí

20. listopad 2012

Na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad v Chebu se včera odpoledne konal happening v rámci Světového dne prevence týrání a zneužívání dětí. Na pozvání místní pečovatelské služby s akcí přijela Nadace Naše dítě, která se ochranou ohrožených dětí v České republice téměř 20 let zabývá. Hlavním cílem setkání je vzbudit zájem i neodborné veřejnosti. Jde o obdobu události, která se odehrála minulý rok na Václavském náměstí v Praze.

Případů zneužívaných a týraných dětí v Čechách stále přibývá. Poslední oficiální číslo jich hlásí více než 30 tisíc. Skutečnost však bude pravděpodobně vyšší. Počet meziročně stoupá hlavně díky oznamovací povinnosti. Ta totiž vyplývá ze zákona. Každý je povinen oznámit příslušným úřadům i pouhé podezření na možné ubližování dětem.

Ze statistik vyplývá, že týrání, zanedbávání nebo sexuálnímu zneužívání jsou nejčastěji vystaveny děti ve věku od šesti do patnácti let. Tragické následky, fyzické i psychické, si většina dětí nese celý život. Případy zaznamenané ve statistikách jsou přitom jen špičkou ledovce.

Včera se vedle již zmíněného happeningu, jehož účastníci vyjádřili nesouhlas s týráním a zneužíváním dětí pískáním na červené píšťalky, uskutečnil na chebské radnici za účasti Zuzany Baudyšové také odborný workshop. Celý projekt bude probíhat až do 28. listopadu. Jeho program zahrnuje setkání odborníků, prezentace jednotlivých zařízeních a neziskových organizací, které se této oblasti věnují, i doprovodné akce pro děti a mládež.

Nadace Naše dítě oslaví příští rok dvacáté výročí. Vůbec první projekt, který na pomoc ohroženým dětem realizovala, byla Linka bezpečí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio