V Chebu po dvou letech znovu vyšel do ulic masopustní průvod

20. únor 2023 11:35

Historické ulice Chebu o víkendu zaplnil masopustní rej. Letošní 17. ročník se konal po dvouleté odmlce kvůli epidemii koronaviru. Navzdory nepříznivému počasí si průvod nenechaly ujít stovky lidí.

Většina se k průvodu připojila v civilu, i tak byly masek desítky, hlavně u dětí. K průvodu se tradičně připojili i herci Západočeského divadla. Pořadatelé chtěli účastníkům dát prostor pro kreativitu, téma pro masku si měl každý zvolit sám podle svých představ. V průvodu nechyběly masky smrtky, krále, medvěda, šaška, ale ani pohádkových postav.

Vyzdobení byli hlavně divadelní herci. Jeden z nich, David Beneš, měl masku sedláka. „Je nás tu asi deset herců, všichni máme masky. V divadle máme hodně kostýmů, tam je z čeho si vybírat. Atmosféra je tu skvělá,“ řekl Beneš.

Sraz všech účastníků průvodu byl, stejně jako v uplynulých letech, u Západočeského divadla. Za zvuků muziky i jiného rozpustilého rachocení a lomození vyrazili cestou městem, od divadla až po na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Masopust v Chebu

Průvod na cestě od divadla k muzeu navštívil i několik restaurací, kde si vymohl vždy nějaký alkohol a pochutiny. Hlavní postava průvodu, Masopust, který šel na chůdách, cestu zvládl bez problémů. U muzea cesta průvodu skončila pohřbením Masopusta a vyhlášením nejlepší masky.

Pořadatelem chebského masopustu je město Cheb, Muzeum Cheb, Západočeské divadlo, městský dechový orchestr a Základní umělecká škola Jindřicha Jindřicha. Díky zapojení všech těchto institucí je chebský masopust pestrý a oblíbený.

Masopust se každý rok neslaví ve stejný den, je svátkem pohyblivým stejně jako Velikonoce. Koná se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná čtyřicetidenní půst před Velikonocemi. V průvodu by neměl chybět medvěd jako symbol blahobytu a hojnosti, muž v nůši, kterého jakoby nese figura báby, ani ženich a nevěsta jako symboly rodinného štěstí.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio