V Chebu dokončili Goethovu lavičku pod hrází přehrady Skalka

23. prosinec 2016

V Chebu bylo slavnostně uvedeno do provozu nově vytvořené odpočinkové zákoutí. To vzniklo na pozemku pod hrází přehrady Skalka, který ještě vloni hyzdily haldy nepořádku a torza staveb, ve kterých přespávali bezdomovci.

„Tento pozemek, který leží v těsném sousedství vycházkové trasy Poohřím, město před rokem koupilo v rámci exekučního řízení za 600 tisíc korun. Následně jsme nechali odstranit rozestavěné objekty i nepříliš vkusnou sochu sfingy, které tam vybudoval bývalý vlastník, a pozemek uklidili. Díky tomu zmizelo místo, které v jinak upraveném Poohří dělalo ostudu,“ říká starosta Petr Navrátil.

Úprava celého prostranství proběhla v režii městského Nadačního fondu Historický Cheb. „Vzniklo zde odpočinkové zákoutí, kterému dominuje Goethova lavička. Tu vhodně doplňuje pamětní deska, která je umístěna na nedaleké skále. Jedná se o další připomínku toho, že se Goethe při návštěvách Chebu těmito místy často procházel,“ vysvětlil předseda správní rady nadačního fondu Michal Pospíšil.

Goethova lavička je kamenná a podobné jsou k vidění ve svahu pod Domem dětí a mládeže Sova. V tomto případě však má půlkruhový tvar.

V rámci úprav, které stály zhruba milion korun a financovalo je město a Nadační fond Historický Cheb s přispěním Nadace Chebský les, zde byly také vybudovány kamenné zídky, cestičky a schodiště a také došlo k výsadbám nové zeleně.

Takto vypadají pozemky u chebské přehrady Skalka
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio