V Chebu chtějí postavit spalovnu odpadu

8. leden 2013

Chebská společnost Terea chystá výstavbu nové městské spalovny komunálních odpadů. Zařízení má stát v lokalitě Švédský vrch Se stavbou souhlasí i vedení města, které má ve firmě Terea padesátiprocentní podíl.

Radnice chce ale nejprve zjistit finanční návratnost celé investice. O stavbě technologie by pak měla diskutovat i s veřejností. Pokud půjde vše podle plánu, mohla by stavba začít už na konci letošního nebo na začátku příštího roku.

Spalovna by měla maximální kapacitu 20 tisíc tun odpadu ročně. Celé Chebsko nyní produkuje zhruba 32 tisíc tun odpadu za rok, město Cheb pak kolem 7 500 tun. Odhadované náklady na výstavbu jsou asi 200 milionů korun.

Na výstavbu městské spalovny odpadů chce společnost Terea získat některý z dotačních titulů. Spalovna ale musí být rentabilní i bez dotace. Návratnost investic se odhaduje na deset až 15 let.

Technologie spalovny nemá v žádném případě ohrozit životní prostředí v Chebu. Navíc by mohla nabídnout pracovní místa asi 12 lidem. Projekt spalování komunálního odpadu připravuje i Karlovarský kraj.

autor: zdt
Spustit audio