V chebském muzeu stěhovali Valdštejnova koně. Vzácný exponát bude součástí nově upraveného okruhu

29. duben 2020 10:30

V chebském muzeu přestěhovali jeden z nejvzácnějších exponátů, vycpaného koně vévody Valdštejna. Exponát ze sedmnáctého století bude součástí nově upraveného prohlídkového okruhu. Stěhováním vrcholí úpravy před znovuotevřením po velké rekonstrukci.

Stěhování vycpaného koně mělo na starost šest zaměstnanců a spolupracovníků muzea. Čtyři ho nesli s pomocí popruhů přes rameno s háky, které zahákli za podstavec. Další dva pak zajišťovali koně ze stran, bylo potřeba ho naklánět i bočně. Exponát čekala cesta z prosklené vitríny u obrazárny v druhém patře po mohutném schodišti o patro níž.

„Kůň je v životní velikosti, asi nejobtížnější bylo dávat pozor na všechny přečuhující části, třeba na uši,“ popsal přemístění vedoucí oddělení muzea Michal Beránek. Váhu exponátu odhadl na 200 kilogramů. „Samotný kůň těžký není, ale jeho podstavec z poctivého dubového dřeva ano,“ poznamenal Beránek.

Kůň byl zabit v roce 1632 v bitvě u německého Lützenu. Valdštejn tam v době Třicetileté války bojoval se Švédy. Frýdlantský vévoda už předtím vyhnal Švédy z Čech i Bavorska. Bitva u Lützenu ale vyvolala rozpaky i kritiku vojevůdce. Ve válečné vřavě zahynulo 9 000 mužů, mezi nimi i Valdštejnův bratranec a švédský král Gustav Adolf II. Bitva ale neměla jednoznačného vítěze.

Valdštejn si svého zastřeleného koně tak vážil, že ho nechal vycpat. Odborníci se shodují, že šlo opravdu o výjimečné zvíře. „Kůň byl nepochybně velice drahý, protože trpěl zvláštní anomálií, byl žíhaný. Jde o jeden ze tří nejstarších dermoplastických preparátů (vycpanin) na území Evropy,“ poznamenala kurátorka Michaela Bäumlová. V průběhu staletí byl exponát několikrát restaurován, v minulosti přišel kvůli poškození o původní nohy. Ty nynější jsou o něco kratší.

„Kůň bude součástí nově upraveného Valdštejnského okruhu. Bude jedním z nejdůležitějších artefaktů celé expozice,“ informovala ředitelka muzea Martina Kulová. Valdštejnův kůň bude spolu s dalšími exponáty k tématu Albrechta z Valdštejna a třicetileté války v nově upravené místnosti, která do rekonstrukce sloužila jako depozitář. Řada Chebanů si ji pamatuje jako městskou obřadní síň. Prostor budou moci vidět stejně jako celé muzeum po rekonstrukci až za několik týdnů. „Rádi bychom ho představili koncem května, přesný termín ještě upřesníme,“ konstatovala ředitelka.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio