V chebské galerii můžete vidět, jak to vypadá na hlavách obrů malíře Tadeáše Kotrby

24. květen 2021 08:45

Galerie výtvarného umění v Chebu nabízí výstavu obrazů českého umělce Tadeáše Kotrby. Nese název „Na hlavách obrů.“ Svou typickou malbu v této sérii kombinuje s projevem zcela odlišným – s figurálními scénami, které přebírá z kreseb jeho otce Maria Kotrby.

„Tadeáš Kotrba si vytvořil svůj vlastní styl, velmi realistický. Ale jeho poslední obrazy, do kterých integruje dílo svého tatínka, jsou trochu jiné. Svůj původní styl kombinuje s kresebným stylem Maria Kotrby,“ charakterizoval vystavené práce ředitel Galerii výtvarného umění Marcel Fišer. Připomněl, že s Tadeášem Kotrbou (1986), absolventem pražské AVU, se na české výtvarné scéně setkáváme už asi deset let. 

Proč se výstava jmenuje Na hlavách obrů? „Obři jsou jedna fyzicky zobrazeni. Ten název je zároveň metaforický. Jako kdyby autor stál na hlavách svého otce, navazoval na jeho práci,“ podotkl Fišer s tím, že kresby pocházející především z posledního roku autorova života. 

„Jsou plné neklidu a zaplňují je postavy démonů i andělů. Tadeáš z nich přebírá jednotlivé části i celé kompozice a snaží se je tlumočit co nejvěrněji a zachovat jejich původní lehkost. V obrazech se tak prolínají dva světy: jeden reálný a také realisticky zobrazený, v němž vystupuje autor se svou rodinou, ale i jeho otec, druhý imaginární a groteskně stylizovaný, jehož kresebný charakter naznačuje, že pro prvně jmenované zůstává neviditelný,“ vylíčil ředitel Galerie výtvarného umění. 

Výstavu prací Tomáše Kotrby můžete v Galerii výtvarného umění v Chebu vidět do 20. června.

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio