V Česku chybí kuchaři. Restaurace i školní jídelny se potýkají s jejich nedostatkem
Sehnat v Česku vyučeného kuchaře je problém. Obory na školách jsou zaplněné, ale v gastronomii zůstane pracovat jen malé procento vyučených. Problém mají i některé školní jídelny.
Nedostatek kuchařů potvrdila Asociace kuchařů a číšníků, a to i přesto, že v posledních letech jsou gastronomické obory téměř zaplněné. Podle asociace jde totiž o náročné povolání a ne každý ho chce dělat.
Problém začínají mít i školní jídelny, třeba v Karlových Varech. Některá zařízení hledají kvalifikované zaměstnance marně. Pokud bude problém přetrvávat, bude muset město, jako zřizovatel základních škol, přistoupit k nějakému řešení.
„Jedna z variant je centralizovaná kuchyně, která by zásobovala objekty, které nebudou disponovat kvalifikovaným personálem,“ říká náměstek primátorky Martin Dušek z hnutí ANO. Ke stejnému řešení už přistoupil i Sokolov. Některé školy tam už mají centrální vývařovnu, kterou zajišťuje externí firma.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Viceprezident EDF: Máme nejlepší nabídku na nové jaderné bloky, protože je evropská
-
‚Dělal nekvalitní vědu.‘ Kandidát na ministra Tuleja čelí nařčení, že publikoval v predátorském časopise
-
EU se snažíme polidštit a zbořit obraz anonymního aparátu, přibližuje šéf kanceláří europarlamentu
-
Ze 138 tisíc se sklidí pouhých 30 300 tun ovoce, uvedl Výborný. Ministerstvo chystá program na řešení krizí