V Česku chybí kuchaři. Restaurace i školní jídelny se potýkají s jejich nedostatkem

18. říjen 2023

Sehnat v Česku vyučeného kuchaře je problém. Obory na školách jsou zaplněné, ale v gastronomii zůstane pracovat jen malé procento vyučených. Problém mají i některé školní jídelny.

Nedostatek kuchařů potvrdila Asociace kuchařů a číšníků, a to i přesto, že v posledních letech jsou gastronomické obory téměř zaplněné. Podle asociace jde totiž o náročné povolání a ne každý ho chce dělat.

Problém začínají mít i školní jídelny, třeba v Karlových Varech. Některá zařízení hledají kvalifikované zaměstnance marně. Pokud bude problém přetrvávat, bude muset město, jako zřizovatel základních škol, přistoupit k nějakému řešení.

„Jedna z variant je centralizovaná kuchyně, která by zásobovala objekty, které nebudou disponovat kvalifikovaným personálem,“ říká náměstek primátorky Martin Dušek z hnutí ANO. Ke stejnému řešení už přistoupil i Sokolov. Některé školy tam už mají centrální vývařovnu, kterou zajišťuje externí firma.

Spustit audio