V Česku chybí až 400 tisíc řemeslníků. Čekací doby na malíře a topenáře jsou v řádech měsíců

23. květen 2023 09:35

Na šikovného řemeslníka si musíte počkat. Tedy pokud sháníte profesi, po které je největší poptávka. Naplánovat rekonstrukci není proto jednoduché jak pro zákazníky, tak řemeslníky. V Česku jich totiž chybí tisíce.

Potvrzují to úřady práce, ale i údaje od cechů, které Český rozhlas oslovil. Sehnat řemeslníka tak vyžaduje hodně přemlouvání a taky trpělivosti. Čekací lhůty bývají dlouhé. Hodně práce mají i pokrývači ze Skalné na Chebsku. Ještě před třemi lety pracovali v Německu, teď podnikají v Česku a zakázek mají tolik, že třeba letos už mají úplně zaplněný kalendář.

A protože řemeslníci chybí, museli se naučit i další práce. „Hlavní je tesařina, k tomu je pokrývačina, teď jsme přibrali i klempířinu, protože klempíři nejsou,“ potvrdil Ladislav Houlík ze společnosti Rem-skal. „Řemeslníci chybí, ti co jsou, tak ze zkušenosti tady v Karlovarském kraji, je to až 90 procent špatných řemeslníků. Opravujeme dost, často nám volají lidi, že jim utekl tesař, nebo objednal materiál a pak už se neukázal,“ doplnil.

Podle něj je také podstatné, že ze strany dětí není o obor zájem. „Přemýšleli jsme o pomocníkovi, kterého bychom si vychovali. Co se koukáme na školství, tak ani tam nejsou děti. Nejbližší obor tesař a pokrývač je v Plzeňském kraji. Hlavně ten člověk musí chtít pracovat,“ doplnil Houlík. 

Spustit audio