V Bochově opravují starý dům na náměstí. Vznikne tam centrum služeb

10. březen 2020 12:00

Moderně vybavená zubní ordinace, kadeřnictví, řeznictví nebo krejčovství – tak může vypadat nové centrum služeb v Bochově. Město tam rekonstruuje starý dům na náměstí. V patře bude sídlit zubař, v přízemí pak nabídne prostory pro drobné podnikatele.

Drobné práce na stavbě provádějí zaměstnanci města. Protože veškeré náklady platí radnice ze svého rozpočtu bez využití dotací, nespěchá ani kvůli termínu dokončení. Za rekonstrukci město zaplatí zhruba šest milionů korun.

„Dům jsme koupili s cílem udělat z něj dům služeb, protože bytových domů na náměstí máme dost. Nicméně ty služby na náměstí patří také. Rozhodli jsme se jít cestou neopravovat to, nepředělávat to na byty, ale právě na služby,“ uvedl starosta Miroslav Egert.

Stomatologické centrum i drobní podnikatelé

Radnice podle něj při rekonstrukci spolupracuje se zubařem, který bude v nových prostorách ordinovat. Do projektu zapracovala i řadu jeho návrhů. Nebytové prostory chce město v budoucnu nabídnout drobným podnikatelům. „Líbilo by se mi, kdyby tady někdo opravoval oblečení, nebo kdyby tu byla prodejna drobného zboží, které se tu v tuto chvíli nenabízí. Možná by tu mohlo být i nějaké kadeřnictví,“ dodal Egert.

Na podobě objektu město velmi úzce spolupracuje také s památkáři. Podle jejich doporučení pracovníci odborné firmy opravili střechu. O tom, jak bude centrum vypadat zvenčí, rozhodují také památkáři, protože objekt stojí v oblasti se zvýšenou péčí v oblasti památkové ochrany. S jejich návrhy barevného provedení ale radnice příliš nesouhlasí a chce o ní ještě jednat.

Před rekonstrukcí střechy byla na půdě nalezena historická památka

Před rekonstrukcí střechy památkáři na půdě našli takzvané ondřejské kříže. Jedná se o trámy v podobě šikmého kříže, které svým tvarem připomínají písmeno X. „Půdu vůbec využívat nebudeme, necháváme ji v tom stavu, v jakém je teď,“ řekl starosta Bochova.

Stavební práce na rekonstrukci centra služeb by měly být hotové nejdéle v polovině příštího roku, kdy by se do prostor měl přestěhovat nejen stomatolog, ale také drobní podnikatelé.

autoři: Jitka Čmoková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio