V Bečově dnes zahajují návštěvnickou sezónu

25. březen 2016

Po zimní přestávce se veřejnosti otevřou brány hradu a zámku v Bečově. Těšit se můžete na tradiční prohlídky relikviáře svatého Maura, který spolu s korunovačními klenoty patří mezi naše nejcennější památky.

Zkrátka nepřijdou ani malí návštěvníci. Připraveny jsou pro ně speciální dětské prohlídkové okruhy.

Zámecký a hradní areál v Bečově, který je v současné době ve správě Národního památkového ústavu, je unikátním architektonickým celkem. Tvoří jej dochovaný gotický hrad pánů z Oseka, upravený renesanční palác Pluhovských a barokní zámek Questenberků.

V roce 1985 byl pod podlahou hradní kaple objeven relikviář svatého Maura. Dekorace relikviáře tvoří soubor dvanácti reliéfů, čtrnácti sošek z pozlaceného stříbra, drahé kameny i polodrahokamy.

Návštěvníci mohou na bečovském hradu a zámku absolvovat hned několik prohlídkových okruhů, přičemž myšleno je i na děti. Na duben jsou pak připraveny dvě zajímavé akce, a sice první letošní komentované prohlídky jindy nepřístupného hradu. Prohlídky, které proběhnou 16. a 17. dubna, budou zaměřeny na heraldiku a vyobrazené erby. Na akce je nutná rezervace.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio