V Aši se poletí největší závody bezpilotních letounů

17. květen 2019 08:30

Ve dnech 17. až 19. května se na vrchu Háj v Aši koná seriál přední německé série Drone Championship, moderních závodů dronů.

Akce se zúčastní víc než stovka pilotů z Německa i České republiky. První dva dny jsou věnované kvalifikačním závodům, finálová jízda se poletí v neděli 19. května kolem 15. hodiny. Návštěvníky čeká nevšední zážitek, slibují pořadatelé.

Piloti musí během závodu co nejrychleji a bez újmy proletět předem vytyčenou trasu s překážkami. Disciplína je zajímavá i tím, že piloti stroj ovládají pomocí speciálních brýlí, díky kterým vidí dráhu z pohledu dronu.

Malý přístroj může dosáhnout rychlosti i 150 kilometrů za hodinu se zrychlením z 0 na 100 kilometrů za hodinu za jedinou sekundu. „Vidět závodní drony na vlastní oči je zážitek sám o sobě, protože jsou tak rychlé, že zdánlivě popírají fyzikální zákony. Diváci navíc budou mít možnost půjčit si brýle a podívat se na závod očima pilota,“ řekl Václav Vacek ze společnosti Rotorama, s.r.o., která je spolupořadatelem. Na místě bude možné si prohlédnout i vystavenou techniku.

Podle pořadatelů se v Aši utká na 120 závodníků. Ze sportovního hlediska se podle nich jedná o vrcholnou akci v oblasti závodů bezpilotních letounů. Tolik pilotů špičkové úrovně se v České republice dosud neutkalo.

Vstup je zdarma po všechny dny. Preferované místo pro diváky je cesta u pokladny na sjezdovce č. 1, kde bude zázemí závodu.

autor: nkr | zdroje: www.rotorama.cz , Ašské lesy
Spustit audio