V Aši roste zájem o bydlení. Město proto připravuje řadu projektů

3. březen 2020 09:50

Poptávka po bydlení v Aši na Chebsku roste. Město ale nemá v nabídce mnoho volných bytů. Rozhodlo se proto, že několik bytových jednotek vybuduje v prázdných objektech.

Prázdných objektů má město několik. Jedná se například o bývalou textilní průmyslovou školu nebo ubytovnu. Podle vedení radnice jsou důvodem zvýšeného zájmu zahraniční pracovní příležitosti, což také potvrdil starosta Dalibor Blažek: „My vnímáme v tuto chvíli, že se do Aše začínají vracet lidé, kteří odtud odešli. Je to především proto, že se otevřel pracovní trh do spolkové republiky. Pracovní příležitosti tady dneska jsou i pro mladé lidi.“

Stavební firmy by už letos mohly začít s úpravou bývalé ubytovny v Nedbalově ulici. Jedná se o budovu, kterou město Aš odkoupilo od Karlovarského kraje. „Mělo by tady vzniknout zhruba 27 bytů. Realizace by měla být rozdělená do roku 2020 a 2021. V letošním roce budeme soutěžit, předpokládáme cenu kolem 40 milionů korun,“ dodal starosta. Město chtělo právě na přestavbu ubytovny získat dotace. To se ale nepodařilo, kvůli podmínkám dotace, které by celou výstavbu prodražily. A tak radnice vše zaplatí ze svého rozpočtu.

Není to ale jediné město, kde radnice v Aši plánuje výstavbu bytů. Město připravuje například rekonstrukci bývalé Základní umělecké školy, kde vznikne 8 různě velikých bytů. Dalším místem je bývalá Střední průmyslová škola textilní v ulici Gustava Geipela. V první fázi tady chce město nabízet 12 bytových jednotek. Radnice má na přestavbu přislíbenou dotaci. V jaké výši, to zatím známé není. Celkově město za úpravu bývalé střední školy zaplatí asi 53 miliónů korun. 

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio