V areálu karlovarského Krajského úřadu vyroste improvizovaný heliport

11. květen 2015

V areálu krajských institucí v Karlových Varech - Dvorech, kde mimo jiné sídlí i Zdravotnická záchranná služba, budou moci v budoucnu nouzově přistávat vrtulníky. Sanitky s pacienty tak často ušetří potřebné minuty.

Vznik heliportu je důležitý především v případě mimořádných událostí, například když karlovarské letiště nebude moci vrtulník přijmout. Karlovarský kraj pro vzlet a přistání vrtulníku vyčlení potřebnou plochu.

Záchranáři nyní vyjíždějí za pacienty transportovanými vrtulníkem do prostoru karlovarského letiště, nebo nemocné k vrtulníku dovážejí sanitkou. Nyní by měla být k dispozici nouzová plocha pro start a přistání v blízkosti budovy záchranky. To v případě mimořádných událostí vyřeší problém s přistáním vrtulníku a s převozem pacientů, kteří jsou většinou ve velmi vážném zdravotním stavu.

„Do budoucna zvážíme myšlenku stálé plochy pro přistání vrtulníku, nicméně předpisy pro zřízení takového heliportu jsou velmi striktní,“ uvedl krajský radní Petr Šindelář. Vhodný pozemek pro zřízení nouzové plochy k přistání vrtulníku se nachází v prostoru pod budovou dílen záchranky.

O možnosti zřízení nouzové přistávací plochy jednalo vedení krajské záchranky s Centrem letecké záchranné služby. „Samozřejmě bude nutné respektovat řadu podmínek vzniku takové plochy. Uděláme však všechno pro to, aby vrtulníky v budoucnu mohly v případě nouze skutečně létat s pacienty přímo od sídla záchranky,“ uzavřel Petr Šindelář.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio