V Abertamech mají podnikatelé obavy z chystaného zavádění elektronické evidence tržeb

26. říjen 2015

V České republice má od příštího roku začít platit elektronická evidence tržeb (EET). Stát si od ní slibuje zejména efektivnější vybírání daní. Pro spuštění systému je nutný kvalitní internetový signál.

Ten ale podnikatelé v mnoha pohraničních obcích postrádají. Příkladem jsou Abertamy v Krušných horách, kde mají podnikatelé z nového systému velké obavy.

Konzum uprostřed Abertam je jedno z míst, kde vysokorychlostní internet prakticky není. Klasická pultová prodejna tady ale každý den bojuje o přežití.

„Víceméně lidé nakupují, co jim momentálně dojde. Jde spíš o doplňkový prodej toho, co zapomenou v supermarketu,“ vysvětluje vedoucí obchodu paní Marcela, která si nedokáže představit, že by se od příštího roku i její obchod měl zapojit do systému elektronické evidence tržeb.

„Je to vyloženě finanční zatížení, na které si ten obchod nevydělá. Časově netušíme, jak to budeme zvládat. Vůbec nevíme, jak se tohle bude řešit,“ říká paní Marcela.

Paní Barbora prodává nedaleko pro změnu v řeznictví. Obavy má z přetíženého internetu v situaci, kdy bude mít obchod plný lidí. V obci jsou navíc časté výpadky elektřiny.

„Jakmile dojde k výpadku elektrického proudu, tak se to musí hned hlásit na finanční úřad. Bude s tím víc práce a bude to i finančně nákladné,“ je přesvědčená paní Barbora.

Pan Kurt provozuje servis pro zimní návštěvníky hor. Nad chystanými změnami už jen mávne rukou. S podnikáním kvůli chystaným změnám raději skončí. „Ta pokladna určitě bude něco stát. Už se mi to nevyplatí,“ dodává pan Kurt.

Čtěte také

O potížích s internetem ví i starosta Zdeněk Lakatoš. Doplňkové služby pro lyžaře v odlehlých údolích mohou kvůli novému systému zcela zmizet. „Největší problém budou opuštěnější místa, kde je třeba jenom občerstvení pro cyklisty. Protože se nedovedu představit, že by tam zrovna bylo nějaké silné pokrytí internetu,“ myslí si Lakatoš.

Abertamský starosta si také nedokáže představit, jak na situaci zareagují obchodníci z Asie. Zejména ti, co prodávají na blízkých velkých příhraničních tržnicích. „Budou muset začít fungovat s internetem a s tím budou mít někteří prodejci problémy, protože kolikrát neumí dobře česky,“ uzavírá Zdeněk Lakatoš.

O zajištění kvalitnějšího internetového pokrytí bude vedení krušnohorské obce jednat se zástupci mobilního operátora v nejbližších dnech.

Elektronická evidence tržeb v Evropě
autor: zdt
Spustit audio